Svet

Kitajska bo od Airbusa kupila 60 letal

STA/M.V.
25. 4. 2013, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Novi kitajski predsednik Xi Jinping in njegov francoski kolega Francois Hollande sta danes v Pekingu podpisala memorandum, skladno s katerim bo Kitajska od evropskega proizvajalca letal Airbus kupila 60 letal. Glede na veljavni cenik bo posel vreden vsaj 7,7 milijarde dolarjev, čeprav je pri velikih nakupih mogoče računati na popuste.

Glede na dogovor naj bi Kitajska od Airbusa kupila 42 srednje velikih letal A320, preostali del dogovora pa zadeva 18 od 45 naročenih letal A330, nakup katerih je bil lani zaradi načrta EU, da uvede davek na na izpuste ogljikovega dioksida, zamrznjen.

Večji del letal bo sestavljen v Airbusovi tovarni na Kitajskem, ki se nahaja v mestu Tianjin 150 kilometrov stran od Pekinga, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se pri tem naslanja na neimenovan vir.

Hollande je na obisk na Kitajsko prispel danes. V Pekingu ga je z državniškimi častmi kot prvega zahodnega voditelja po prevzemu položaja marca letos sprejel prav Xi. Namen Hollandovega obiska je sicer spodbuditi francoski izvoz v to državo.