Slovenija

Pahor začel obisk v Nemčiji

STA / S.R.
25. 4. 2013, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor je davi začel delovni obisk v Berlinu. Gostitelj, nemški predsednik Joachim Gauck ga je pred predsedniško palačo Bellevue sprejel z vojaškimi častmi.

Mediaspeed

Gre za Pahorjev predstavitveni obisk v Berlinu, kjer se mudi teden dni po obisku v Franciji.

Predsednik republike se bo danes sestal še z nemško kanclerko Angelo Merkel, predsednikom bundestaga Norbertom Lammertom ter predsednikom parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Ruprechtom Polenzom in člani omenjenega odbora. Po srečanjih z nemškimi sogovorniki izjave za medije niso predvidene, slovenski predsednik pa naj bi dal ločeno izjavo za slovenske medije.

Namen Pahorjevega obiska v Nemčiji je po navedbah urada predsednika republike krepitev prijateljskih odnosov in političnega dialoga med državama, poglobitev gospodarskega in drugega sodelovanja ter izmenjava mnenj o aktualnih vprašanjih, ki zadevajo EU in širšo mednarodno skupnost.

Teme pogovorov bodo tudi razmere v evroobmočju, ukrepi za uravnoteženje javnih financ ter gospodarska rast, vlaganja in zaposlovanje. Posebno pozornost bodo namenili tudi politični razpravi o nadaljnji integraciji, širitvi EU ter razmerah na Zahodnem Balkanu, Siriji, Bližnjem vzhodu in drugih kriznih žariščih po svetu.