Svet

Južna Koreja za strožje ukrepe proti severni sosedi

STA / S.R.
17. 4. 2013, 10.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Južna Koreja je danes pozvala k strožjim mednarodnim ukrepom proti jedrskim grožnjam Severne Koreje, ki je zavrnila pogajanja z ZDA.

Reuters
Južnokorejski vojaki med vajo.

Južnokorejska predsednica Park Guen Hye je po srečanju s tujimi veleposlaniki v Seulu namreč dejala, da se Severne Koreje ne sme nagrajevati za "slabo vedenje".

"Prekiniti moramo začaran krog pogajanj in nudenja pomoči ter naknadnih severnokorejskih groženj in provokacij," je dejala Parkova.

Pjongjang je sicer danes sporočil, da ne nasprotuje dialogu, a da se ne bo vrnil za "ponižujočo" pogajalsko mizo z ZDA. Vztrajanje Washingtona, da Severna Koreja pokaže svojo "voljo za opustitev jedrskih zmogljivosti", preden bi se pogajanja sploh začela, je "zelo predrzno sovražno dejanje," se je glasilo sporočilo, ki ga je v torek navajala severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Ameriški državni sekretar John Kerry je Pjongjang prejšnji teden pozval, naj naredi pomembne korake v smeri "denuklearizacije" in dovoli nadaljevanje pogovorov med Korejama, ZDA, Rusijo, Kitajsko in Japonsko.

Japonska, ki je podprla pozive, naj Severna Koreja prekine s provokacijami, pa je v sredo sporočila, da bo s Seulom in Washingtonom okrepila vojaško sodelovanje, ki bi povečalo pritisk na Pjongjang k opustitvi jedrskih ambicij.

"Zaradi severnokorejskih groženj obstaja potreba po tesni koordinaciji med Japonsko, Južno Korejo in ZDA," je v Seulu povedal japonski veleposlanik Koro Bešo. Čeprav imata Japonska in Južna Koreja močne vezi z ZDA, pa je Bešo poudaril, da morata državi okrepiti skupno vojaško sodelovanje navkljub zgodovinskim problemom in ozemeljskim sporom, ki so oslabili bilateralne odnose.

Severna Koreja je v zadnjem času okrepila grožnje z napadom na Južno Korejo in Japonsko zaradi domnevnih sovražnih ravnanj proti Pjongjangu.