Svet

Podporniki Clintonove odprli spletno stran za volitve 2016

STA / J.P.
3. 4. 2013, 19.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Odbor za politično akcijo v podporo predsedniški kandidaturi Hillary Clinton leta 2016, ki so ga ustanovili januarja, je odprl novo spletno stran www.readyforhillary.com.

Wikipedia
Spletna stran že stoji: www.readyforhillary.com

Na strani zbirajo izraze podpore in predvsem denar, če se bo nekdanja prva dama ZDA res odločila za poskus osvojitve najvišjega položaja v ZDA.

Odbor ima že okoli 100.000 podpornikov, na dan pa naj bi jih dobili do tisoč novih. Odbori za politično akcijo (PAC) so se razpasli pred zadnjimi predsedniškimi volitvami v ZDA, ker je vrhovno sodišče ZDA dalo zeleno luč za zbiranje in porabo neomejenih vsot za politične kampanje. Vloga teh odborov je bila doslej bolj negativna, saj so šli milijoni predvsem za oglase za blatenje nasprotnih kandidatov.

Clintonova bi že leta 2008 osvojila naslov prve predsednice ZDA, če se med demokrati ne bi pojavil kandidat Barack Obama, ki je predvsem po zaslugi nasprotovanja vojni v Iraku leta 2003 po trdem boju premagal Clintonovo za strankarsko predsedniško nominacijo. Obama jo je potem povabil, naj prevzame položaj državne sekretarke, na katerem se je izkazala in si še bolj povečala slavo.

Ugibanja o njeni kandidaturi leta 2016 niso nikoli zares potihnila, z njeno upokojitvijo s položaja državne sekretarke februarja pa so se le še razplamtela. Clintonova sicer vztrajno trdi, da o vrnitvi v politiko trenutno ne razmišlja. Sicer pa ima svojo spletno stran, pred kratkim pa je javno podprla homoseksualne poroke, kar je sedaj med ameriškimi politiki vse bolj moderno, tudi med republikanci.

Ameriški politični analitiki, ki poznajo Clintonovo, težko verjamejo, da bi izpustila iz rok možnost, da se zapiše v zgodovino kot prva predsednica ZDA.

Njen soprog Bill Clinton je še vedno zelo priljubljen in vse ankete ji trenutno kažejo na zanesljivo zmago proti vsem možnim republikanskim kandidatom. Čeprav je do volitev še daleč in prva ključna ovira bo morebitna kandidatura podpredsednika ZDA Josepha Bidena.

Biden še ni potrdil, da bo kandidiral za predsednika, ni pa tega zanikal. Tradicija pravi, da dobi prvo priložnost podpredsednik razen, če se odloči, da jo prepusti komu drugemu. Biden in Clintonova sta bila nedavno na slovesni podelitvi nagrad uspešnim ženskam v Kennedyjevem centru v Washingtonu, kjer sta bila polna hvale na račun drug drugega in odbijala novinarska ugibanja o spopadu leta 2016.