Slovenija

Lipica Turizem začela poravnavati obveznosti

STA / J.P.
3. 4. 2013, 18.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na današnji seji sveta zavoda Kobilarna Lipica so ugotovili, da je začela družba tekoče izpolnjevati vse finančne obveznosti.

Wikipedia
Družba Lipica Turizem morda ne bo šla v stečaj.

Poslovodstvo se je ob tem uspešno dogovorilo z upniki in zaposlenimi glede težav, kar pomeni, da Lipica Turizem nima več likvidnostnih težav. Zato je svet javnega zavoda ugotovil, da je bilo njihovo delo uspešno.

"Vodstvu družbe smo dali nalogo za nadaljevanje ukrepov, ki so usmerjeni predvsem v stroškovno in kadrovsko racionalizacijo ter v pospešeno delovanje za ustvarjanje prihodkov na trgu," je povedal predsednik sveta Marjan Hribar. Od poslovodstva zahtevajo tudi ureditev razmer med javnim zavodom in hčerinsko družbo Lipica Turizem.

"Ob izvajanju tega načrta, ki se je že začel uresničevati, je mogoče pričakovati, da Lipica Turizem ne bo šla v stečaj," je še povedal Hribar.

Predsednik sveta Kobilarne Lipica je povedal še, da se število zaposlenih v Lipici Turizmu zmanjšuje, v aprilu jih bodo 11 prenesli na javni zavod, nekaj pa jih bo še izgubilo zaposlitev. Potrdil je tudi, da so zaposleni dobili izplačane plače marca v celoti, čeprav v dveh delih. Zaradi racionalizacije poslovanja so ukinili celotno študentsko delo, ukrepi pa so v prihodnosti namenjeni predvsem ohranitvi zdravega jedra podjetja.

Med vidnejšimi uspehi pri racionalizaciji poslovanja so tudi dogovori z dobavitelji, je še povedal Hribar.

Z vsemi temi nalogami se bo moral ukvarjati nov direktor javnega zavoda. Na razpis za izbiro novega direktorja, ki je potekel 23. marca, se je prijavilo devet kandidatov. Po Hribarjevih besedah sta le dva med njimi izpolnjevala vse zahteve iz razpisa, z njima pa naj bi se pogovorili na naslednji seji sveta zavoda, ki bo predvidoma 18. aprila.

Lipica Turizem je postala insolventna konec letošnjega februarja. V lanskem letu je družba pridelala 800.000 evrov izgube, zato mora kljub današnjim ugotovitvam sveta zavoda nadaljevati z začrtanim programom racionalizacije, saj lahko drugače znova zelo hitro zapade v nelikvidnost.