Svet

Na dan lahko pride neprijetna resnica

STA / S.R.
3. 4. 2013, 12.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Avstraliji je danes stekla nacionalna preiskava o zlorabah otrok, v kateri bodo pod drobnogled vzeli različne institucije, vključno s šolami in Cerkvijo.

Reuters
Avstralija se bo resno lotila preiskav zlorab otrok.

Premierka Julia Gillard je ob tem posvarila, da bi lahko na dan prišla "neprijetna resnica", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gillardova je preiskavo naročila novembra lani, po desetletju stopnjevanja pritiskov javnosti. Dva meseca pred tem je Rimskokatoliška cerkev v Avstraliji razkrila, da so duhovniki od 30. let prejšnjega stoletja spolno zlorabili najmanj 620 otrok. Cerkev naj bi sicer uničevala dokaze o zlorabah v lastnih vrstah ter skušala utišati preiskovalce.

"To je pomemben trenutek za naš narod," je za radio ABC danes, ko je z delom na okrajnem sodišču v Melbournu začela Kraljeva komisija za odzive institucij na spolne zlorabe otrok, dejala Gillardova. "Ko sem vzpostavila komisijo, sem se zavedala, da se bo morala celotna država zazreti v obraz nekaj zelo neprijetnim resnicam," je poudarila.

Sicer ima preiskava po besedah premierke dva cilja. Prvi cilj je dati priznanje zlorabljenim, da jih država posluša in jim verjame. Drugi cilj pa je oblikovati priporočila za prihodnost, da bi se lahko podobnim travmam izognili. "Kot država smo otroke v preteklosti pustili na cedilu. Moramo se naučiti, kaj lahko naredimo za boljšo zaščito otrok v prihodnje," je pojasnila.

Pred komisijo naj bi stopilo vsaj 5000 prič, ki želijo povedati svojo zgodbo, število pa bi se lahko še precej povečalo. Javna zaslišanja bodo sicer najverjetneje stekla šele čez nekaj mesecev. Vodja komisije Peter McClellan je napovedal, da bo vmesno poročilo pripravljeno do junija 2014, komisija pa po njegovih besedah s svojim delom najverjetneje ne bo zaključila do predvidenega datuma, ki je junij 2015.