Svet

Podjetnik ob 1.3 milijarde evrov premoženja

STA / S.R.
3. 4. 2013, 11.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Italijanska policija je v okviru največjega zasega premoženja, povezanega z mafijo, sicilijanskemu podjetniku Vitu Nicastriju zasegla za 1,3 milijarde evrov premoženja.

trehugger
Vito Nicastri je povezan z mafijo.

Zaseženo premoženje se nanaša na pridobivanje energije iz obnovljivih virov. Med zaseženim premoženjem je 43 podjetij za pridobivanje energije iz vetra in sonca, 98 posesti oz. nepremičnin in 66 bančnih računov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je ob tej priložnosti za italijansko televizijo SkyTG24 pojasnil prvi mož italijanske protimafijske agencije Arturo de Felice, je pranje denarja v energetskem sektorju zlahka izvedljivo. Poslovanje v sivem območju je tako Nicastriju omogočilo skozi leta vzpostaviti močan posel, je dodal.

Mafija se je sicer v Italiji uspešno vključila prav v sektor obnovljive energije, saj je država na tem področju nekoč zagotavljala bogate subvencije, pravega nadzora pa ni bilo. Poleg tega je na jugu, kjer je mafija najbolj prisotna, veliko primernih lokacij za to dejavnost.

Omenjeno Nicastrijevo premoženje je bilo zamrznjeno že leta 2010, zaseg, ki je sledil v teh dneh, pa je največji, ko gre za zasege z mafijo povezanega premoženja.

57-letni Nicastri, ki si je zaradi ugleda v dejavnosti obnovljive energije prislužil vzdevek Gospodar vetra, je trenutno pogojno na prostosti, a med preiskavo ne sme zapustiti svojega mesta Alcamo na zahodu Sicilije. Glede na sporočila, ki jih je policija našla ob aretaciji dveh mafijskih šefov, ima številne kontakte z visokimi mafijskimi osebnostmi.

V protimafijski agenciji ga denimo povezujejo tudi z Matteom Messino Denarom, ubežnikom, ki velja za botra sicilijanske mafije. Zaseg premoženja naj bi pomembno posegel tudi v ekonomsko moč tega mafijca.