Svet

Šest aretacij zaradi politične korupcije

STA / S.R.
3. 4. 2013, 08.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriška zvezna policija FBI je v torek zaradi korupcije aretirala šest politikov iz države New York, med njimi državnega demokratskega senatorja Malcolma Smitha iz Queensa, ki je želel postati republikanski kandidat za župana mesta New York.

Reuters

Zvezni tožilec Preet Bahrara je dejal, da je New York naravnost prežet s politično korupcijo. Razen senatorja Smitha so vsi ostali, ki so končali za zapahi, republikanci. Preiskava je trajala več mesecev, pri čemer so pokvarjene politike ujeli s pomočjo tajnih sodelavcev FBI, ki so se pretvarjali, da so poslovneži in so plačevali podkupnine za pomoč pri izvedbi poslov. Gre za enega največjih političnih korupcijskih škandalov v zadnjih letih.

Newyorškemu županu Michaelu Bloombergu letos poteče tretji mandat in tekma za novega župana je odprta. Smith ni imel možnosti, da kandidira na listi demokratov, zato je prepričal mestnega svetnika iz Queensa, republikanca Daniela Hallorana, da mu za "pošteno" plačilo uredi sestanek z veljaki republikanske stranke.

Hallorana so skrivaj posneli med sprejemanjem 7500 dolarjev, ko je zadovoljno dejal, da je z denarjem pač mogoče podmazati vsa kolesja. Tudi ostali so si na podobne načine pridobili skupaj 100.000 dolarjev. Bahrara jih je obtožil podkupovanja, sprejemanja podkupnin, izsiljevanja in drugih kaznivih dejanja v okviru finančnega kriminala.