Svet

Na avstrijskem Koroškem sklenjena koalicija

STA / R. S.
26. 3. 2013, 14.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na avstrijskem Koroškem so danes uradno sklenili vladajočo koalicijo, ki jo sestavljajo socialdemokrati (SPÖ), Zeleni in Avstrijska ljudska stranka (ÖVP).

Wikimedia

Osrednja točka nove vladajoče koalicije na avstrijskem Koroškem je varčevanje. V tem mandatu nameravajo privarčevati 13 milijonov evrov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Novi deželni glavar avstrijski Koroške, socialdemokrat Peter Kaiser je novinarjem dejal, da gre za "zgodovinski dan" za avstrijsko Koroško, prvič v zgodovini avstrijske druge republike pa koalicijo sestavljajo tri stranke. "Prizadevali smo si, da v 22 dneh dosežemo rezultat, ki bo to deželo popeljal naprej," je še dejal Kaiser. Deželni poslanec ÖVP Wolfgang Waldner je opozoril, da bo nova vlada pod drobnogledom. "Pričakovanja so zelo velika in koalicija se bo ocenjevala po dejanjih," je dejal. Bodoči deželni poslanec Zelenih Rolf Holub pa je koalicijski dogovor označil za zmago demokracije.

Na avstrijskem Koroškem so bile 3. marca predčasne volitve v tamkajšnji deželni zbor, ki so jih razpisali zaradi številnih korupcijskih škandalov. Na volitvah je slavil SPÖ, ki je dobil 37,1 odstotka glasov, doslej vladajoči svobodnjaki (FPK) so dobili 16,8 odstotka, Ljudska stranka (ÖVP) pa je dobila 14,4 odstotka. V deželni zbor so se uvrstili še Zeleni s 12,1 odstotka, novo ustanovljen Team Stronach z 11,2 odstotka in Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) s 6,4 odstotka.