Svet

Tisoč potnih listov v rokah kriminalcev

STA / R. S.
26. 3. 2013, 14.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Približno tisoč hrvaških potnih listov je bilo ponarejenih in so v preteklih letih končali v rokah različnih mafijskih klanov z območja bivše Jugoslavije.

thinktankphoto

 Med njimi je tudi več osumljencev, proti katerim je bila sprožena policijska operacija Balkanski bojevnik. Ponarejene potne liste so dobile osebe, ki jih policija sumi, da so v vrhu mafijskih skupin. Ob tem ni bilo pomembno, ali je šlo za med seboj sovražne skupine. Zato ni moč trditi, da so bili ponarejevalci naklonjeni kateri od skupin. Edini motiv je bil očitno denar.

Celoten vrh verjetno najbolj okrutne kriminalne skupine v Evropi, zemunskega klana, je imel hrvaške potne liste. Gre za skupino, ki je organizirala tudi umor srbskega premiera Zorana Đinđića.Tudi šef črnogorske mafije Darko Šarić je leta 2009 pobegnil s hrvaškim potnim listom. Ponarejene hrvaške dokumente je imelo tudi nekaj deset njegovih sodelavcev, ki so tihotapili mamila.

Nezakonito narejene hrvaške potne liste so našli tudi pri članih zloglasne roparske skupine, znane pod imenom Pink Panther, kot tudi pri pripadnikih različnih kriminalnih skupin, povezanih z albanskim ali bosansko-hercegovskim podzemljem. Jutarnji list se sklicuje na preiskavo hrvaške policije, ki je marca lani prijela šest oseb, osumljenih ponarejanja in prodaje hrvaških potnih listov kriminalcem iz držav nekdanje Jugoslavije. Imeli so povezave na hrvaškem konzulatu v Tuzli in na policiji v Osijeku. Med preiskavo so ugotovili, da so bili potni listi ponarejeni na podlagi identitet manj znanih Hrvatov, ki so ustrezale potrebam za ponarejanje dokumentov. Na Hrvaškem naj bi na podlagi lažnih zahtev dobili njihova potrdila o državljanstvu in rojstne liste. Te osebe so potem prijavili na različnih hrvaških veleposlaništvih, tudi v Beogradu ali celo v Bruslju, ter uspeli dobiti originalne potne liste, čeprav so k imenom resničnih oseb dodali fotografije kriminalcev, postopek opisuje zagrebški časnik.

Hrvaški protikorupcijski urad je vložil obtožnico za 68 primerov, v katerih so prijeli kriminalce s ponarejenimi potnimi listi. Časnik še navaja, da je Interpol v preteklih letih pogosto kritiziral Hrvaško, ker so imeli prijeti kriminalci ponarejene hrvaške dokumente.