Svet

Severna Koreja v polni pripravljenosti

STA / S.R.
26. 3. 2013, 10.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Severna Koreja je po lastnih navedbah vzpostavila polno bojno pripravljenost vseh artilerijskih enot.

Reuters

Za artilerijo, vključno s strateškimi raketnimi enotami, tako velja pripravljenost najvišje stopnje, tarči pa sta ZDA in Južna Koreja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot navaja izjava, ki jo je javnosti posredovala korejska tiskovna agencija KCNA, bodo severnokorejske sile pripravljene na napad Južne Koreje ter vseh ameriških vojaških baz v azijsko-pacifiški regiji, vključno s tistimi na ameriškem kopnem, na Havajih in Guamu.

Razmere na Korejskem polotoku so po severnokorejskem jedrskem poskusu februarja letos izredno napete. Severna Koreja je v odgovor na zaostritev sankcij proti njej, ki jih je sprejel Varnostni svet ZN, in na vojaške vaje v Južni Koreji preklicala pogodbo o prekinitvi spopadov iz leta 1953, s katero se je končala korejska vojna.

Prav v teh dneh se sicer Južna Koreja spominja incidenta iz leta 2010, ko se je njena vojaška ladja Cheonan blizu morske meje potopila po eksploziji. Umrlo je 46 mornarjev. Mednarodna preiskovalna komisija je kasneje ugotovila, da je ladja Cheonan potonila zaradi izstrelka s severnokorejske podmornice.

Na slovesnosti v spomin na Cheonan je južnokorejski predsednik Park Geun-Hye Pjongjang posvaril, da je zanj "edina pot preživetja" v opustitvi jedrskih in raketnih programov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Upamo, da se bodo vse strani vzdržale zaostrovanja napetosti," pa je poudaril tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Hong Lei.

Sicer večina strokovnjakov ocenjuje, da je kljub uspešni izstrelitvi rakete dolgega dometa decembra lani Severna Koreja še več let oddaljena od izstrelka, ki bi dejansko lahko dosegel tarče na celinskem delu ZDA. Tudi Havaji in Guam so zunaj dosega raket srednjega dometa, bi pa bila Severna Koreja sposobna napasti ameriške vojaške baze v Južni Koreji in na Japonskem, še poroča AFP.