Svet

EU in Japonska za prostotrgovinski sporazum

STA / R. S.
25. 3. 2013, 14.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Evropska unija in Japonska sta se danes dogovorili za začetek pogajanj o prostotrgovinskem sporazumu.

Brecorder

Odločitev so sprejeli predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in japonski premier Šinzo Abe na vrhu, ki je sicer potekal po telefonu namesto v živo, kot je bilo predvideno. Vrh je bil preložen, ker ima unija ta trenutek preveč dela z dolžniškimi težavami Cipra.

EU in Japonska skupaj predstavljata približno 30 odstotkov svetovnega gospodarstva in okoli 40 odstotkov svetovne trgovine.Evropski komisar za trgovino Karel De Gucht je odločitev, ki je bila sprejeta po dolgih letih pogovorov, označil za "zgodovinski dogodek". Dvostransko trgovino je doslej ovirala vrsta preprek." Sporazum, ki ga imamo v mislih, je celovit dogovor, ki bo zadeval carine in necarinske ovire, javna naročila in pravice intelektualne lastnine," je pojasnil De Gucht. Pred vrhom je povedal, da so le trije odstotki evropskih neposrednih investicij na Japonskem, kar govori o tem, da "bi morali trgovino in investicije med EU in Japonsko močno povečati". De Gucht pričakuje, da bodo pogajanja v naslednjih 12 mesecih prinesla znaten napredek pri vprašanju necarinskih ovir. "Z evropskega gledišča je jasno, da bo odstranitev necarinskih ovir ključna za uspeh pogajanja," je pojasnil.

Zadnje desetletje je sicer zaznamoval padec deleža Japonske v trgovini EU z blagom, zlasti pri uvozu, in znatno zmanjšanje trgovinskega primanjkljaja EU v razmerju do Japonske. Lani je bila Japonska sedma najpomembnejša trgovinska partnerica EU ter je predstavljala tri odstotke vsega izvoza iz EU in štiri odstotke uvoza v EU.