Svet

Žrtve spolnih zlorab papeža pozivajo k reformam

STA
14. 3. 2013, 09.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Organizacije in združenja žrtev spolnih zlorab katoliških duhovnikov v ZDA so v sredo zvečer novega papeža Frančiška že pozvale, naj kot svoj prvi ukrep razglasi nično toleranco za spolne zločine v Cerkvi.

Reuters

"Sveti Frančišek je bil velik reformator v zgodovini Cerkve in papež Frančišek mora storiti enako," je sporočila Mreža žrtev spolnih zlorab duhovnikov (Snap) v ZDA.

Organizacija sporoča, da je po svetu še vedno na milijone otrok izpostavljenih zlorabam, ker Cerkev še vedno ni spremenila svoje politike prikrivanja zločinov s selitvijo duhovnikov v nove fare. Še posebej pomanjkljive so informacije o početju duhovnikov v Srednji in Južni Ameriki in Snap sporoča, da jih skrbi usoda tamkajšnjih otrok.

Izvolitev novega papeža so sicer v ZDA pozdravile številne organizacije, med njimi Svetovni judovski kongres iz New Yorka ter Svet za ameriško-islamske odnose. Podporo so mu izrazili tudi posamezniki na čelu s predsednikom Barackom Obamo.

Sporočilo za javnost o tem je izdal podpredsednik ZDA Joseph Biden, sicer katoličan, ki se bo prihodnji teden v Vatikanu udeležil slovesnega ustoličenja papeža Frančiška.