Slovenija

Nova vlada že razburja

P. R./ STA
14. 3. 2013, 06.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nesoglasja znotraj DL

Mediaspeed

DL, ki je kot zadnja potrdila vstop v vlado Alenke Bratušek ni enotna. Po podpisu koalicijske pogodbe, ki so jo v sredo, pozno zvečer podpisali prvaki PS, SD, DL in DeSUS je namreč z mesta podpredsednika stranke DL odstopil nekdanji finančni minister Janez Šušteršič. Znano je, da je do nesoglasij prišlo tudi zaradi slabe banke in državnega holdinga, ki ju Šušteršič močno zagovarja, predvsem SD pa je proti.

Kot je ob svojem odstopu pojasnil Šušteršič, po njegovem DL vstopa v koalicijo, ki nima dorečenih ključnih področij, zato sam pri tem ne more sodelovati. Ostaja pa član stranke.

Od strank, ki bodo po novem predstavljale opozicijo, se je na podpis koalicijske pogodbe odzvala le SLS. Kot je poudaril predsednik stranke Franc Bogovič, je SLS izstopila iz dosedanje vladne koalicije zaradi poročila Komisije za preprečevanje korupcije, ki je obremenil predsednika vlade, pa tudi v novo nastalo koalicijo strank za prevzem vlade ni vstopila iz istega razloga, "saj največjo stranko, ki postavlja novo vlado, bremeni ista hipoteka protikorupcijske komisije". SLS gre torej v opozicijo, "kjer bo še naprej postavljala v ospredje interes ljudi - suvereno in samostojno, ter bo konstruktivno podpirala vse ukrepe, ki so dobri za državljanke in državljane", je še izpostavil Bogovič.