Slovenija

Danes bodo znani ministrski kandidati

P. R./ STA
14. 3. 2013, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mandatarka bo listo kandidatov vložila danes. DZ bi novo vlado lahko potrdil že prihodnjo sredo.

Mediaspeed

Znano je, da SD predlaga, da bi Anja Kopač Mrak vodila ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Jernej Pikalo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Dejan Židan pa ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Senko Pličanič (DL), ki je bil v vladi Janeza Janše minister za pravosodje in javno upravo, je danes potrdil, da bo ponovno kandidiral za vodenje pravosodnega resorja, javna uprava pa se seli pod okrilje notranjega ministrstva. Glede vodenja slednjega ni še potrditve, se pa neuradno kot kandidatko omenja Andrejko Grlić ali Viranta. Ta naj bi okleval vodenjem notranjega in ministrstva za infrastrukturo in prostor.

Jasno je že, da je kandidat za zunanjega ministra Erjavec, za ministra za zdravje pa Tomaž Gantar, prav tako iz kvote DeSUS.

Kot mogoč minister za finance se omenja ekonomist Andrej Vizjak. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo naj bi prevzel direktor podjetja Ocean Orchids Roman Ferenčak ali pa poslanec PS Stanko Stepišnik. Ministrstvo za obrambo bi lahko vodil nekdanji sekretar na omenjenem ministrstvu Uroš Krek ali pa obramboslovec Klemen Grošelj.

Ministrstvo za kulturo naj bi prevzel vodja oddelka za kulturo na Mestni občini Ljubljana Uroš Grilc, minister brez listnice, zadolžen za vodenje urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, pa bi lahko postal poslanec PS Roman Jakič. Po nekaterih informacijah pa bi Jakič utegnil postati obrambni minister. V tem primeru naj bi bila kandidatka za ministrico brez listnice poslanka PS Tina Komel.

 

V DeSUS so svoje sodelovanje v koaliciji potrdili že v torek, v SD pa so končno besedo rekli v sredo popoldne, ko je predsedstvo stranke potrdilo dogovor o sodelovanju vladi. Največje vprašanje je bilo sodelovanje DL v vladi, vendar so iz te stranke v sredo pozno zvečer sporočili, da je svet stranke sodelovanje v koaliciji potrdil s 13 glasovi za in šestimi proti, trije pa so bili vzdržani. Kmalu po odločitvi DL so koalicijsko pogodbo soglasno potrdili tudi člani sveta PS.

Dobro uro za tem so mandatarka in vodja PS, predsednik SD Igor Lukšič, predsednik DL Gregor Virant in predsednik DeSUS Karl Erjavec podpisali koalicijsko pogodbo. Pri tem so poudarili, da se s podpisom zaključuje politična kriza v Sloveniji.

Koalicijske partnerice so v dogovoru o sodelovanju izpostavile 12 prioritet. Prva je umiritev političnih strasti z dvigom kulture strpnega dialoga, med vrednotami, ki jih bodo vodile, pa izpostavljajo spoštovanje človekovega dostojanstva. Del dokumenta je tudi obveza mandatarke, da bo v roku enega leta v DZ vložila zaupnico.

Nova vlada bo kulturi vrnila samostojni ministrski resor, tožilstvo pa bodo vrnili pod pristojnost pravosodnega ministrstva. Predvidena je tudi spojitev notranjih zadev z javno upravo, za dialog med civilno družbo in vlado pa bo odgovoren državni sekretar v kabinetu predsednice vlade Alenke Bratušek.

V koalicijsko pogodbo so zapisali tudi ratifikacijo pristopne pogodbe za Hrvaško ter spremembo ustave glede referenduma.