Svet

Avtobusni potniki imajo odslej več pravic

STA / R. S.
4. 3. 2013, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V EU so s prvim marcem začela uveljavljati nova pravila, ki avtobusnim potnikom na vožnjah nad 250 kilometrov dajejo več pravic, na primer nadomestila za zamude ali poškodbe prtljage.

Razen takrat, ko vremenske razmere ali naravne nesreče onemogočajo varno vožnjo, morajo prevozniki po novem ob več kot dvournih zamudah ali odpovedih prevoza potnikom ponuditi možnost, da izberejo med nadaljevanjem poti in preusmeritvijo potovanja do svojega cilja brez dodatnih stroškov ali povračilom cene vozovnice. Če prevoznik ne ponudi možnosti preusmeritve potovanja, imajo potniki od zdaj poleg povračila cene vozovnice tudi pravico do odškodnine v višini do polovice vrednosti vozovnice.

Ob več kot 90-minutnih zamudah morajo prevozniki potnikom po novem ponuditi prigrizke in pijačo. V primeru nesreče, zaradi katere je prevoz prekinjen čez noč, pa so potniki upravičeni do dveh nočitev v hotelu v vrednosti 80 evrov na noč.

Nadomestilo za poškodovan ali izgubljen kos prtljage lahko znaša do 1200 evrov, medtem ko morajo prevozniki škodo na medicinsko-tehničnih pripomočkih, kot so invalidski vozički, nadomestiti v celoti. Nova pravila predvidevajo tudi odškodnine v primeru prometnih nesreč, ko gre za smrt, poškodbe ali izgubo in poškodbe prtljage.

Potniki z omejeno mobilnostjo so upravičeni do posebne pomoči, kot je to v veljavi na letalih. Prevozniki jim morajo nuditi pomoč na postajah in postajališčih ter brezplačen prevoz opreme, kot so invalidski vozički.

V skladu z novimi pravili morajo biti potniki tudi jasno seznanjeni s svojimi pravicami, prav tako pa morajo pred in med potovanjem imeti jasne informacije o poti. Avtobusni prevozniki morajo potnikom ponuditi tudi ustrezne pritožbene mehanizme.

Nova zakonodaja sicer velja le za vožnje nad 250 kilometrov, tako da za prevoze po Sloveniji praktično ne bo prišla v poštev, jih bodo pa na primer lahko uveljavljali potniki, ki se bodo iz Slovenije z avtobusom peljali na primer v München ali na Dunaj.