Svet

V ostrih spopadih v Maliju več mrtvih

STA / S.R.
23. 2. 2013, 09.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V ostrih spopadih na goratem območju na severu Malija je bilo v petek ubitih 13 čadskih vojakov, padlo pa je tudi 65 malijskih skrajnežev, je sporočila čadska vojska.

Francija je minuli mesec sprožila operacijo proti islamistom na severu Malija, od tedaj pa se ji je v boju pridružilo tudi več tisoč vojakov iz afriških držav.

Kakih 1800 čadskih vojakov je tako v začetku meseca prevzelo nadzor nad mestom Kidal na severu Malija, ki je bilo zadnje oporišče upornikov.

Čad je sicer obljubil skupaj 2000 vojakov za afriške intervencijske sile Afisma v Maliju. Francija upa, da bodo te sile povsem nadomestile njene vojake, ki so v bliskoviti ofenzivi v zadnjih tednih islamistične skrajneže iz mest na severu države pregnali v okoliške puščave in gorovje, navajajo tuje tiskovne agencije.

ZDA so medtem sporočile, da so ta teden za pomoč francoskim vojakom v sosede Malija poslale dodatne vojake. V malijskih sosedah je tako sedaj kakih 100 ameriških vojakov. Ameriški mediji poročajo, da naj bi ameriški vojaki v Nigru upravljali oporišče za brezpilotna letala, od koder naj bi ta letala vrste predator pošiljali v Mali.