Zanimivosti

Na lov s pametno puško in mobilnim telefonom

STA / S.R.
23. 2. 2013, 09.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vse več je aplikacij za pametne mobilne telefone, ki so namenjene lovcem.

Proizvajalci ne ponujajo lovcem zgolj aplikacij s satelitskimi zemljevidi in natančnimi vremenskimi napovedmi, temveč tudi zvočne vabe za različne živali, kot so jeleni in race. Lovci lahko vodijo natančne dnevnike o vsakem lovu, po novem pa so na trgu tudi pametne puške.

Nekoč so bili lovci opremljeni zgolj s puškami in strelivom, danes pa lahko na pametnih mobilnih telefonih natančno spremljajo svoje gibanje, pa tudi premike in oddaljenost svojih kolegov, iščejo čakališče, ne da bi preveč tavali okoli, ter vabijo divjad z izvirnimi živalskimi zvoki, poroča hrvaški Poslovni dnevnik na svoji spletni strani.

Pri tem navaja aplikacijo iHunt Journal, ki omogoča shranjevanje in iskanje različnih podatkov, kot so termini in lokacije lova, značilnosti živali, ki so jih ulovili, kot je prehrana, ali zemljepisne koordinate sledi živali, ki so jih našli. Obstajajo tudi aplikacije, ki tako lovcem kot ribičem predvajajo informacije o najboljših pogojih in vremenu za lov in ribolov kjerkoli na svetu.

Aplikacija Primos Hunting Calls ponuja glasove približno dvajsetih različnih živali, ki so najpogosteje tarča lovcev. Med njimi so jeleni, losi, purani, race, gosi in podobne živali, še navaja časnik. Obstajajo tudi aplikacije, ki so specializirane za določene živali, lovcem pa svetujejo, kdaj naj posnemajo glas določene živali.

Na voljo je tudi aplikacija za lov na plenilce, ki so značilni za Severno Ameriko. S pritiskom na gumb je tako na pametnem telefonu možno dobiti glasove kojotov, lisic, volkov ali pum. Ponujajo celo glasove ranjenih živali ali spremljanje njihovih krvavih sledi. Država pa je poskrbela za aplikacije, ki opozarjajo lovce na zakone in pravila v lovu.

Razvoj tehnologije omogoča tudi pametne puške, ki so bile predstavljene na letošnjem ameriškem sejmu zabavne elektronike. Z aplikacijo za pametno puško ob iPadu bo lov postal podoben video igrici.

Za bivanje v naravi, ne glede ali ste lovec, je praktična tudi aplikacija Bug Spray, ki s svojimi ultrazvokom odganja žuželke. SAS Survival Guide pa je namenjen vsem, ki bi se radi izognili nevarnostim, ki se lahko pripetijo med bivanjem v naravi.

Časnik pa ne navaja, kako so se na aplikacije za bolj učinkovit lov na živali odzvali nasprotniki lova in društva za zaščito živali.