Svet

Kaj bodo ZDA storile glede strelskih pokolov

STA
9. 1. 2013, 10.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Podpredsednik Joseph Biden, ki mora do konca meseca pripraviti predloge za zmanjšanje nasilja s strelnim orožjem v ZDA, se bo danes v Washingtonu sestal s predstavniki žrtev tovrstnega nasilja, do konca tedna pa še z zagovorniki orožja in zabavne industrije.

Predsednik ZDA Barack Obama se je po pokolu 20 otrok v Newtownu zavzel za prepoved polavtomatskega orožja in nekatere druge omejene ukrepe. Ustanovil je posebno delovno skupino pod vodstvom Bidena za pripravo predlogov. Glede orožja bo ta skupina predlagala še celovito preverjanje kriminalne preteklosti kupcev in manjše nabojnike. Napovedujejo tudi ukrepe za zmanjšanje nasilja v zabavni industriji in izboljšanja na področju zdravljenja duševnih bolezni.

Mesec dni po pokolu v Connecticutu se je debata o orožju ponovno razvnela, čeprav del ameriških politikov še vedno upa, da bo javnost na tragedijo pozabila in ne bo potrebno ukrepati. Vodja republikanske manjšine v senatu Mitch McConnell iz Kentuckyja je v nedeljo za ameriško televizijo ABC dejal, da je za razpravo o orožju na voljo dovolj časa. Nujnejša naj bi bila razprava o znižanju javne porabe in dvigu meje javnega dolga, orožje pa bi lahko prišlo na vrsto morda čez tri mesece.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je McConnellu v ponedeljek odgovoril, da se predsednik Barack Obama s tem ne strinja, kakor se ne strinja s tem niti večina Američanov. Zagovorniki posegov v pravico do orožja v ZDA se bojijo, da se bo javno ogorčenje sčasoma poleglo in bo ukrepe težje sprejeti.

Te nevarnosti zaenkrat ni, saj razpravo ohranjajo pri življenju tudi tisti, katerih interes je, da bi potihnila. Med njimi je radijski voditelj iz Teksasa in pripadnik številnih teorij zarot Alex Jones, ki je tudi pobudnik zbiranja podpisov za izgon voditelja ameriške televizije CNN Piersa Morgana. Slednji je zagovornike orožja razjezil z logiko in posmehovanjem v svojih oddajah. Doslej so zbrali že več kot 100.000 podpisov za izgon "limonarja", kar je le eden od zaničljivih izrazov za Morgana.

Jones, ki je prepričan, da so napade na ZDA 11. septembra 2001 organizirali bankirji ob pomoči predsednika Georgea Busha mlajšega za oblikovanje nove svetovne ureditve, je Morgana obtožil, da je s svojo gonjo proti orožju del te nove ureditve. Zato mu je zagrozil z novo revolucijo kot leta 1776, ki bo "rdeče plašče" spet pregnala iz ZDA. Da bo mera polna, je Američane še opozoril, da znani nasprotnik orožja, newyorški župan Michael Bloomberg s svojo policijo in mafijo pripravlja umore imetnikov orožja.

Bloomberg nadaljuje s svojo kampanjo proti orožju vedno, ko se zgodi novi strelski pohod. Pred dnevi pa je v New Yorku gostil nekdanjo kongresnico iz Arizone Gabrielle Giffords, ki je skupaj z možem astronavtom Markom Kellyjem sprožila novo pobudo proti orožju. Giffordsova je predlani v Tucsonu preživela atentat in strel v glavo. Konec tedna je obiskala Newtown in napovedala pobudo, ki sta jo z možem sprožila v torek v Tucsonu.

Pobuda pod naslovom "Američani za odgovorne rešitve" bo zbirala denar za soočenje z mogočnim orožarskim lobijem na čelu z nacionalno orožarsko zvezo NRA, ki je leta 2011 za politične kampanje porabila več denarja kot vse skupine, ki si prizadevajo za nadzor nad orožjem skupaj. Pobuda ni namenjena ukinitvi pravice do orožja, ker ga imata tudi Giffordsova in Kelly, ampak vplivanju na kongres, naj stori več za preprečevanje nasilja in hkrati zaščiti odgovorno lastništvo orožja.

Proti polavtomatskemu orožju se je na ameriški televiziji MSNBC izrekel tudi nekdanji poveljnik zavezniških sil v Afganistanu Stanley McChrystal, ki se je moral leta 2010 predčasno upokojiti zaradi premalo spoštljivega odnosa do Obame, kar je razkril članek v reviji Rolling Stone. McChrystal je dejal, da so vrste orožja, ki bi jih morali nositi le vojaki.

Sem spada tudi polavtomatska puška, s katero je 20-letni Adam Lanza pobijal v Newtownu. "Za takšno orožje ni nobene potrebe. V primerjavi z drugimi državami je število pobitih s strelnim orožjem v ZDA izjemno veliko, vendar ne mislim, da smo posebej krvoločna kultura," je dejal McChrystal.