Svet

Po letu 2014 iz Afganistana vsi ameriški vojaki?

STA / S.R.
9. 1. 2013, 09.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

ZDA dopuščajo možnost, da po letu 2014 v Afganistanu ne bi ostal več noben ameriški vojak.

Predsednik Barack Obama se bo o prisotnosti po dokončnem umiku mednarodnih sil iz države odločil na podlagi strateških potreb, a nobena možnost ni izključena, so pred bližnjim srečanjem Obame s predsednikom Afganistana Hamidom Karzajem sporočili iz Bele hiše.

"Izključili ne bi nobene možnosti. Ne vodi nas cilj določenega števila vojakov v državi. Vodi nas cilj, ki si ga je zastavil predsednik," je novinarjem v torek dejal namestnik svetovalca za nacionalno varnost Ben Rhodes, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obamov cilj je sicer zagotoviti, da bi bile afganistanske varnostne sile dovolj usposobljene in opremljene, da bi se lahko branile in zagotovile, da se Al Kaida ne bi mogla vrniti v Afganistan in tam spet najti varnega zatočišča.

Umik mednarodnih sile po več kot desetletni vojni v Afganistanu je že dolgo predviden za leto 2014. Doslej je bilo nejasno le, ali bodo tudi po tem letu v državi ostali prisotni ameriški vojaki.

Ameriški mediji so se minuli teden razpisali o tem, da naj bi v Afganistanu ostalo okoli 3000, 6000 ali 9000 ameriških vojakov, ki bi bili zadolženi za boj proti pripadnikom teroristične mreže Al Kaida.

Sodelovanje po letu 2014 bo glavna tema pogovorov med Obamo in Karzajem, ki bo v petek obiskal Belo hišo. Že v četrtek se bo afganistanski predsednik pogovarjal tudi z zunanjo ministrico Hillary Clinton in obrambnim ministrom Leonom Panetto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.