Slovenija

Zaradi objave na Facebooku izključena iz šole

STA / S.R.
8. 1. 2013, 20.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Neka vietnamska najstnica se vse leto ne sme vrniti v šolo, ker je na svojem profilu na spletnem družbenem omrežju Facebook objavila parodijo slavnega govora Ho Ši Minha, ikone boja za neodvisnost Vietnama.

Objava 14-letnice namreč "izkrivlja zgodovino in žali šolo", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Šala se nanaša na govor iz leta 1946, s katerim je takratni predsednik Vietnama oz. "striček Ho", kot ga imenujejo Vietnamci, pozival k uporu naroda proti francoskim kolonialistom.

"Vsi učenci! Ker si želimo miru, smo sprejemali žrtve. A več žrtev kot sprejmemo, bolj učitelji pritiskajo," med drugim navaja parodija. "Vsi učenci morajo najti način, da si zagotovijo dobre ocene. Tisti, ki nimajo zdravja ali pameti, morajo prepisovati ali uporabiti 'plonkce'."

V šoli med drugim poudarjajo, da deklico poučujejo tudi s tem, ko bo morala ostati doma. Na spletu pa se je vsul plaz kritik na njihovo početje. Okoli 70 odstotkov obiskovalcev spletne strani VNExpress je tako mnenja, da je kazen prestroga.

Ho Ši Minh je vodil osvobodilni boj proti francoskih kolonizatorjem, ki so jih končno pregnali leta 1954. Država je takrat razpadla na dva dela in sledili sta še dve desetletji vojn. Po Hojevi smrti v starosti 79 let se je komunistični Severni Vietnam še šest let boril proti ZDA in njenim zaveznikom z juga. Po umiku Američanov se je država leta 1975 znova združila.

Takratne oblasti so se odločile, da bodo Hojevo truplo ohranile. Danes leži v mavzoleju v središču Hanoja, ki ga obiskujejo množice obiskovalcev iz domovine in tujine.