Svet

Nova japonska vlada se o spornih otokih ne bo pogajala

STA / S.R.
17. 12. 2012, 12.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Bodoči japonski premier Šinzo Abe je po zmagi svoje stranke na nedeljskih parlamentarnih volitvah dejal, da kompromis o suverenosti nad spornim otočjem, ki je v središču spora s Kitajsko, ni možen.

Kitajska je medtem izrazila zaskrbljenost, katero smer bo ubrala Japonska po volitvah. Vodja konservativne Liberalno demokratske stranke (LDP), ki si je na volitvah zagotovila udobno večino v spodnjem domu parlamenta, je sicer priznal, da so odnosi s Kitajsko pomembni, vendar vztraja pri trdem stališču, ki ga je zagovarjal že med predvolilno kampanjo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Otočje Senkaku je neločljiv del japonskega ozemlja," je o otokih, ki jih Kitajci imenujejo Diaoyu, dejal Abe. "Japonska si lasti in nadzoruje otoke skladno z mednarodnim pravom. Na tej točki ni prostora za pogajanja," dodal.

V nekoliko bolj spravljivem tonu je sicer dejal, da si želi "poglobiti dialog" z veliko sosedo. "Moramo imeti modrost, da političnih vprašanj ne spremenimo v ekonomska," je poudaril.

Kitajska je medtem danes izrazila "veliko zaskrbljenost" po zmagi LDP na nedeljskih volitvah. "Zelo smo zaskrbljeni, katero smer bo ubrala Japonska," je izjavila tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Hua Chunying. Ponovila je kitajsko stališče, da je sporno otočje v Vzhodnokitajskem morju del kitajskega ozemlja, je pa tudi dejala, da je Peking odprt za izboljšanje odnosov s Tokiom.