Infrastruktura

Na slovenski obali kopalcev ne prežene niti morska sluz, a Piran še vedno brez statusa kopalnega območja

Jan Klokočovnik
29. 6. 2024, 07.31
Deli članek:

Piranske plaže, ki so še vedno v senci portoroških, tudi nimajo uradnega statusa kopalnega območja. To onemogoča postavitev nove kopalne infrastrukture, pravijo v Okolju Piran. V Fiesi so pred začetkom sezone popravili pomol, a projekt celovite ureditve območja še ni stekel.

Jan Klokočovnik
Kopalcev iz Celja in Lendave v preteklih dneh ni zaustavila niti sluz, čeprav morska gladina ni najlepšega videza.

Čeprav se v Piranu že več let kopalci kopajo prav povsod, piranske plaže še vedno nimajo statusa kopalnega območja. »To pomeni, da lahko urejamo obstoječo kopališko infrastrukturo, ne moremo pa postaviti nove,« se pritoži direktor komunalnega podjetja Okolje Piran Neset Dulai.

Skrbijo, da stopnice ne bi bile drseče

V Okolju si sicer že dolga leta prizadevajo, da bi tudi piranske kopalne površine dobile status kopalnega območja, na to so večkrat opozorili državo in pristojna ministrstva. »Na Fornačah smo tako želeli urediti dostop za invalide, a smo dobili odgovor, da tega ne moremo storiti, saj da to ni kopalno območje. To je tudi eden od številnih razlogov, zakaj se borimo, da bi dobili ta status,« poudari Dulai.

Kljub temu Okolje Piran redno vzdržuje površine ob morju, da bi kopalcem omogočilo prijetno, predvsem pa varno uživanje v morju in soncu. Pred začetkom kopalne sezone so aktivirali prhe in očistili stopnice za vstop v morje. Stopnice med poletno sezono sicer čistijo vsak teden. »Pred začetkom sezone smo sanirali tudi del plaže na Fornačah. Med lanskimi jesenskimi neurji je namreč morje dvignilo betonske plošče, zato smo morali del obale znova betonirati,« pove Dulai.

Robert Zirnstein
Padajoče skale so tudi letos preprečile kopanje in sončenje ob priljubljeni pešpoti.

V Fiesi popravili pomol, a še vedno brez projekta ureditve

V Fiesi, ki je številnim kopalcem privlačna zaradi širnih zelenih površin, so pred začetkom sezone zamenjali ves leseni del tamkajšnjega pomola. Kot pravi Dulai, bo Okolje Piran po koncu turistične sezone obnovilo tudi potko, ki od Kampa Fiesa vodi do morja.

Čeprav so že lani na piranski občini napovedali projektno ureditev celotnega območja Fiese, ki naj bi stekla po koncu lanske sezone, je projekt še vedno v pripravi. »Idejna zasnova za projekt ureditve je bila že pripravljena, a smo jo morali nekoliko prilagoditi, saj je piranska občina dobila možnost sofinanciranja projekta,« pojasnjuje Dulai. V sklopu ureditve je predvidena še dodatna ozelenitev območja – povečali bodo travnate površine, zasadili nova drevesa in uredili sprehajalne poti.

Parkiranje letos občutno dražje

V Fiesi je vozila mogoče parkirati na dveh makadamskih parkiriščih in označenih parkirnih mestih ob glavni cesti. Letos pa je tam parkiranje, kot drugod v piranski občini, občutno dražje. Po novem je treba v Fiesi za uro parkiranja plačati 1,80 evra, kar je občutno dražje kot lani, ko je bilo treba odšteti en evro. Dnevno parkiranje zdaj stane 18 evrov, lani pa je bilo zanj treba odšteti deset evrov.

Pešpot med Fieso in Piranom je bila zadnji konec tedna znova prehodna, saj so odstranili posledice zemeljskih plazov. Zaradi nevarnosti padajočih skal so občinske oblasti že lani prepovedale kopanje in sončenje ob priljubljeni pešpoti. Ob njej so takrat postavili tudi opozorilne table.

Goran Rovan/Bobo
Ni nevarna, je pa neprijetna.

Neprijetna sluz presenetila kopalce v Piranu in drugod

Tudi v Piranu in Fiesi pa je ob začetku letošnje sezone kopalce presenetila sluz, ki jo je sicer močna burja že delno odpihnila. »Kopanje je sicer še vedno super, vendar je v zadnjih nekaj dneh nekoliko manj prijetno zaradi te nadležne sluzi,« nam je zaupala kopalka Majda, ki se je v morje odpravila kljub nekoliko manj mamljivi gladini. Pravi, da kljub temu Piran obožuje, tja zahaja že več kot 28 let.

»Vemo, da sluz ni nevarna, je pa zelo neprijetno, ko vstopaš v morje,« pa je dodal gospod Požun, ki je doma iz Lendave. Tudi njega rjavorumene zaplate na gladini niso odvrnile od kopanja.