Nevarnost v višavah

Video: Dramatično reševanje na planini Koren, kjer sta se na robu prepada znašli kravi

S.R.
24. 6. 2024, 10.03
Deli članek:

Gorski reševalci in policisti so imeli še enkrat več polne roke dela z nesrečniki, ki so zmogli pot navkreber, ne pa tudi nazaj v dolino. Tokrat niso reševali samo ljudi.

Slovenska policija
Reševanje krav na planini Koren.

Na planini Koren sta se namreč v petek zjutraj v zagati znašli kravi. V grapi sta zašli na nevaren teren, kjer jima je pretil prepad. Na pomoč so priskočili gorski reševalci skupaj z veterinarjem, ki so obe kravi s pomočjo helikopterja in jeklenice ločeno prepeljali nazaj v dolino. V težave je tam sicer zabredla tudi ena mlajša krava, a sta to uspela rešiti lastnika sama.

Seveda ne mine konec tedna, da se v slovenskih gorah ne bi v stiski znašel tudi človek. Tako je policijski helikopter z dežurno ekipo v petek popoldne posredoval v severovzhodnem grebenu Planjave. Rešili so dva plezalca, ki sta zaradi nevihte obtičala v steni. Zvečer so nato pomagali še jadralnemu padalcu, ki se je ponesrečil na Potoški gori.

Policijski helikopter je sicer konec tedna na pomoč v gore in druge težko dostopne kraje poletel kar osemkrat. Po pestrem petku so morali v soboto opoldan na Mangartu reševati neustrezno opremljena tujca. Pri sestopu sta namreč obtičala na delno zasneženem terenu, pri čemer je reševanje zelo oteževala megla. Ekipa je poletela tudi popoldne. Tokrat na planino Preval, kjer je padla tuja pohodnica in si poškodovala roko. Prepeljali so jo v zdravstveno ustanovo.

Helikopter je v nedeljo opravil tri polete. Naprej so skupaj z gorskimi reševalci pomagali alpinistu, ki se je zaradi odloma skale poškodoval pri plezanju v Vršičih. Sledil je polet na Skuto, kjer je na zelo zahtevni planinski poti padla pohodnica. Zvečer so se odpravili še na območje Tolmina, od koder so zaradi nesreče vozila v zdravstveno ustanovo prepeljali še dve osebi.