do 21. decembra

Slovenija podaljšala nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko

A.S./STA
19. 6. 2024, 15.30
Posodobljeno: 19. 6. 2024, 15.37
Deli članek:

Vlada je na današnji seji z odlokom podaljšala nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko za šest mesecev oziroma do vključno 21. decembra. Odlok bo začel veljati dan po objavi v uradnem listu. Notranji minister Boštjan Poklukar je sicer že konec maja napovedal, da bo Slovenija do 21. decembra podaljšala nadzor.

Svet24.si
Mejni prehod Starod

Začasni nadzor na notranjih mejah pa bo še naprej potekal tako, da ne bo negativno vplival na potnike, okolje, gospodarstvo in prebivalce ob meji, še piše sporočilu po seji vlade.

Nacionalni varnostni organi pozorno spremljajo morebitna tveganja in varnostne razmere v državi in širši regiji. Informacije si redno izmenjujejo z organi drugih držav, pristojnimi agencijami Evropske unije in mednarodnimi organizacijam. Policija prav tako še naprej izvaja vse potrebne ukrepe za preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje nezakonitih migracij, med katerimi je tudi odkrivanje organiziranih hudodelskih združb, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem ljudi.

Slovenija je nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko zaradi poslabšanja varnostnih razmer na Bližnjem vzhodu in povečane nevarnosti terorizma uvedla 21. oktobra lani. Takrat je namreč Italija iz istih razlogov uvedla nadzor na meji s Slovenijo.

Notranji minister Boštjan Poklukar je sicer že konec maja napovedal, da bo Slovenija do 21. decembra podaljšala nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko. Kot je takrat pojasnil, bo nadzor ciljno usmerjen z namenom preprečevanja kriminalitete ter s čim manj vpliva na lokalno prebivalstvo.

S podaljšanjem je že seznanil kolega iz Hrvaške in Madžarske, Davorja Božinovića in Sandorja Pinterja. Slovenija pa je o tem obvestila tudi Evropsko komisijo.