Fotogalerija

Reševalci opravili zahtevna reševanja: Neustrezna oprema, padec, nepreviden skok in težave s padalom

D.K.
17. 6. 2024, 09.12
Posodobljeno: 17. 6. 2024, 09.48
Deli članek:

Dežurna ekipa za reševanje v gorah je s policijskim helikopterjem včeraj opravila štiri zahtevna reševanja in v zdravstvene ustanove prepeljala več poškodovancev. Obravnavani so bili pohodniki ter udeleženka soteskanja in jadralni padalec.

Policijska uprava Nova Gorica
Dežurna ekipa za reševanje v gorah s policijskim helikopterjem med vikendom opravila zahtevna reševanja.

Na Kriških podih je reševalna ekipa s policijsko helikoptersko posadko posredovala že takoj zjutraj in s transportom gorskih reševalcev ter dveh 32-letnih Čehov v Trento zaključila dvodnevno reševanje, ki se je odvijalo v okolici Razorja. Eden od tujcev se je zaradi neustrezne opreme že v petek poškodoval na Sedlu Planja, nato pa sta oba odlašala s klicem na pomoč vse do sobote popoldan, ko sta obtičala nad snežišči. Pohodnik si je pri zdrsu na skalnati poti poškodoval nogo.

Policijski helikopter je zaradi slabega vremena v soboto kljub več poskusom lahko pomagal samo s transportom reševalcev pod kraj nesreče, ti pa so nato izvedli zahtevno klasično reševanje in tujca do nedelje zjutraj varno prenesli do spodnjega Kriškega jezera, kjer jih je prevzel helikopter.

V težave zašel tudi 70-letni Slovenec

Na območju Gorenje Trebuše je nato ekipa s policijskim helikopterjem rešila 70-letnega Slovenca, ki se mu je med hojo pod nogami odlomila skala in je padel v Paternolijevi grapi proti Poldanovcu. Posadka helikopterja je zaradi velike zahtevnosti terena in globine grape pri dvigu ponesrečenca v helikopterski vreči morala uporabiti vseh 88 metrov jeklenice, težave pa je povzročal tudi veter, ki je na višini lebdenja helikopterja pihal s hitrostjo okoli 40 km/h.

Policijska uprava Nova Gorica
Dežurna ekipa za reševanje v gorah s policijskim helikopterjem med vikendom opravila zahtevna reševanja.

Reševalci na pomoč tudi Madžarki

V tretjem reševanju je ekipa posredovala v nesreči pri soteskanju v kanjonu Sušec pri naselju Srpenica na Bovškem. Ko so sporočili policisti, je 43-letna udeleženka soteskanja pod nadzorom vodnika neprevidno skočila v vodo in si poškodovala nogo. Tudi v tem primeru je bila zaradi zahtevnosti terena in globoke grape za reševanje uporabljana skoraj celotna jeklenica. Madžarka je bila ustrezno opremljena, vodnik pa je imel zahtevana dovoljenja.

Jadralni padalec padel na strmo travnato pobočje

Ravno ob pristanku na Brniku okoli 20.30 pa se je posadka policijskega helikopterja z ekipo odzvala še na četrti klic na pomoč in obravnavala nesrečo jadralnega padalca na Planjavi pri Kamniškem vrhu, ki je imel težave s padalom in je padel z višine na strmo travnato pobočje.

Pristojni ponovno svarijo in opozarjajo 

Vsi ponesrečenci so bili ustrezno oskrbljeni in prepeljani v zdravstvene ustanove. Tuja krivda ni bila ugotovljena v nobenem primeru. Nihče od poškodovanih po podatkih policije ni življenjsko ogrožen. Ob tem policisti in gorski reševalci ponovno opozarjajo na veliko previdnost, pazljivost, opremljenost, zbranost in odgovornost. "Gore so namreč daleč, tudi če se rešuje s helikopterjem," so opozorili.