Groza v Gazi

Video: Po izraelskem napadu zagorelo begunsko taborišče v Rafi, več deset mrtvih

S.R./STA
27. 5. 2024, 06.42
Posodobljeno: 27. 5. 2024, 06.44
Deli članek:

V obsežnem požaru v begunskem taborišču v Rafi na jugu Gaze je po prvih podatkih umrlo najmanj 35 ljudi. Izraelske oblasti zadevo še preiskujejo.

Profimedia
Begunsko taborišče v Rafi.

Izrael je potrdil, da je v nedeljo na območju izvedel napad, katerega tarča je bilo poslopje Hamasa, navedbe o civilnih žrtvah pa da preiskujejo. Posnetki z juga palestinske enklave prikazujejo veliko eksplozijo in obsežen požar. Glede na navedbe zdravstvenega ministrstva v Gazi je izraelski napad zadel taborišče za razseljene Palestince severozahodno od Rafe. Ubitih je bilo najmanj 35 ljudi, večina žensk in otrok, več deset pa ranjenih, je še sporočilo ministrstvo, ki ga vodi Hamas.

Izraelska vojska je potrdila napad na območju, njegov cilj pa naj bi bili pripadniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Pri tem so ubili dva visoka predstavnika gibanja Jasina Rabio in Haleda Nagarja, so javili in dodali, da se seznanjeni s poročilo o smrtnih žrtvah med civilisti in da navedbe preiskujejo.

Palestinski Rdeči polmesec je sporočil, da so njegova reševalna vozila prepeljala veliko število ubitih in ranjenih v napadu, število žrtev pa da bi lahko še naraslo. Palestinske oblasti na Zahodne bregu so napad označile za ostuden pokol, izraelske sile pa obtožile, da so namerno ciljale šotore z razseljenimi ljudmi.

Pred tem so v nedeljo rakete iz bližine Rafe poletele proti Tel Avivu, vseh osem je bilo bodisi prestreženih bodisi so padle na polja.