Formula 1

Monaška pravljica za Leclerca

A.Š., U.P.
27. 5. 2024, 00.51
Posodobljeno: 27. 5. 2024, 00.59
Deli članek:

Charles Leclerc je zmagovalec letošnje VN Monaka, prvič v zgodovini dirke, ki se odvija po ulicah kneževine, pa je zmagal kot domačin.

Profimedia
26-letni Monačan Charles Leclerc je prvi domačin, ki je dobil eno od najstarejših dirk na svetu.

26-letni Monačan je že nekaj let voznik Ferrarija in čeprav je dirko letos že tretjič začel z najboljšega štartnega položaja, je vse njegove poskuse priti na vrh končala smola. Letos, ko je rdeči dirkalnik v najboljši formi zadnjih let, se je vse sestavilo in fantič domačin, ki je dirko še otrok gledal z očetom in sanjal, da bi kdaj dirkal tu, je končno dosanjal svoje sanje in stopil na prvo mesto. Oče je umrl 2017 po dolgi bolezni in ni videl, kako je sinu končno uspelo slišati znameniti stavek iz ust monaškega princa »Veseli me, da ste to prav vi«.

Letošnja dirka v Monte Carlu je sicer sodila med bolj dolgočasne. Po karambolaži v drugem ovinku prvega kroga je bila prekinjena, večina dirkačev pa je potem dirko odpeljala na enem kompletu gum in ker se s pet metrov dolgimi in dva metra širokimi dirkalniki tu praktično ne da prehitevati, tudi končala v istem vrstnem redu kot jo je začela. Na stopnicah pred knežjo palačo sta družbo domačinu Leclercu družbo delala drugo uvrščeni Avstralec Oscar Piastri z McLarnom in Leclercov moštveni kolega Carlos Sainz. Svetovni prvak Max Verstappen je dirko končal šele na šestem mestu, potem ko ga je celo dirko za seboj zadrževal George Russell z Mercedesom.

HB Press
Za prekinitev je nekaj sekund po štartu poskrbelo balinanje obeh Haasovih dirkalnikov in Pereza z Red Bullom.

Leclerc je po dirki, utrujen in srečen, potreboval kaj nekaj časa, da je zbral misli: »Ni besed, ki bi to razložile. To je zelo težka dirka. V preteklih letih sem dvakrat začel na najboljšem štartnem mestu, pa mi ni uspelo. Zato je tokratna zmaga še slajša, zaradi te dirke sem sanjal, da bom nekoč postal dirkač.«

Leclerc je priznal, da ga je skrbelo, ali bo šlo vse po načrtih in da ne bo kaj narobe v zadnjih minutah dirke.

»15 krogom pred koncem upaš, da se ne bo nič zgodilo. Prevevala so me čustva. Mislil sem na očeta, ki je dal vse za to, da sem zdaj tu. Najine skupne sanje so bile, da dirkam in zmagam tukaj. Neverjetno, na istih gumah smo odpeljali 78 krogov, kar je bilo zelo, zelo težko. Vendar smo dobro upravljali z njimi. Hvala ekipi,« je opisal, kako je doživljal dirko.

Profimedia
Ferrariju gre letos odlično, to je druga zmaga po Avstraliji, Leclerc in Sainz pa dihata Red Bullu za ovratnik.

Prednost Red Bulla se intenzivno topi, Verstappen ima po tretjini sezone le še 24 točk ali manj kot zmago prednosti pred Leclercom, vedno boljši pa so tudi pri McLarnu. Dirkaška karavana se čez 14 dni seli v Kanado na otok sredi reke v Montrealu.