Gospodarska delegacija

"Kdor bo podcenjeval Kitajsko, bo to plačal s preživetjem"

R.T.
23. 4. 2024, 16.26
Posodobljeno: 23. 4. 2024, 16.57
Deli članek:

Zaključen je obisk največje gospodarske delegacije na Kitajskem. Končni odziv je: Kitajska je presegla vsa pričakovanja.

GZS
/

Danes se je v Slovenijo iz Hongkonga vrnil še zadnji del delegacije, ki je ob uradnem obisku podpredsednice vlade in ministrice za zunanje in evropske zadeve spremljala Tanjo Fajon v Pekingu in Šanghaju. Večina podjetij se je v okviru ločenega programa udeležila tudi obiska velikanov BYD in Huawei v Šenženu, Slovensko-kitajski poslovni svet pa je zadnji dan organiziral še obisk Hongkonga, kjer so obiskali Invest Hong Kong in Hong Kong Trade Development Council. Zgodovinska delegacija, tako po številu udeležencev kot tudi intenzivnosti programa, je pokazala velik interes slovenskega gospodarstva za Kitajsko, hkrati pa je to tudi sporočilo Kitajski, da slovensko gospodarstvo išče priložnosti za sodelovanje.

V sredo se je program začel na najvišji ravni. Velik uspeh slovenske diplomacije je, da se je vljudnostnega srečanja s podpredsednikom Ljudske republike Kitajske Hanom Zhengom udeležilo tudi 6 predstavnikov gospodarstva: Krka, Luka Koper, Pošta Slovenije, LTH Castings, Cablex CN in Slovensko-kitajski poslovni svet.

V četrtek se je gospodarska delegacija udeležila individualnih B2B srečanj na zbornici CCPIT (China Council for the Promotion of International Trade), še en vrhunec delegacije pa je bilo srečanje z Lingom Jijem, namestnikom ministra za trgovino in gospodarsko sodelovanje, kjer so člani delegacije aktivno sodelovali. Sledil je obisk podjetja Jingdong (JD.com), velikana spletne trgovine, zvečer pa se je delegacija s hitrim vlakom odpravila v Šanghaj.

V petek je ministrica Tanja Fajon odprla poslovni forum, na katerem so predstavili slovensko in spoznali kitajsko poslovno okolje, največji investitorji v Slovenijo Hisense, Outfit7 in Porton so predstavili svoje poglede na slovensko okolje, predstavili pa smo tudi projekt Štartaj Slovenija in priložnosti slovenskega turizma. Temu so sledila individualna B2B srečanja v Šanghaju. Predsednik SKPS Žiga Vavpotič se je priključil tudi srečanju z županom Šanghaja, vsi udeleženci pa so se udeležili otvoritve razstave Plečnikova Ljubljana. Dan se je končal z večerjo ministrice z gospodarsko delegacijo.

Vikend je poslovna delegacija izkoristila za obisk tehnoloških velikanov BYD in Huawei v Šenženu, ob obisku Honkonga pa je delegacija spoznala tamkajšnje poslovno okolje in še posebej poudarila, da je potrebno vzpostaviti še več sodelovanja, predvsem na področju zagonskih podjetjih in njihovem vstopu na azijski trg.

GZS
/

Poiskati dobre zgodbe

"Ne gre za vprašanje, če prioritiziramo Kitajsko. Slovensko gospodarstvo mora iskati dobre zgodbe v svetu. Prav je, da imamo dobre odnose tako s Kitajsko kot z Združenimi državami Amerike, velik potencial je v Indiji, Saudovi Arabiji. Seveda je naš ključni partner EU, ampak slovensko gospodarstvo mora biti pogumno in iskati priložnosti globalno," je ob koncu delegacije povedala Marjana Majerič, izvršna direktorica na Gospodarski zbornici Slovenije.

Velik poudarek delegacije je bil na turističnem segmentu. Slovenska turistična organizacija je organizirala posebna srečanja med slovenskimi in kitajskimi organizacijami. Tina Novak Samec, direktorica ZTKMŠ Brda: "Slovenija ima zagotovo velik potencial za kitajske turiste, zato je bila pobuda Slovenske turistične organizacije, da se priključi Slovensko-kitajskemu svetu pri organizaciji delegacije res prava odločitev. Verjamem, da se bo ta obisk kmalu poznal tudi na višjem številu kitajskih turistov v Sloveniji."

Matic Volk z Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport je ob koncu obiska v Šenzenu, kjer je delegacija obiskala Huawei in BYD, dejal: "Slovenija bo morala najti zgodbe, ki jih lahko ponudi Kitajski. Osebno sem prepričan, da bi lahko avtomobilski grozd Slovenije ponudil zanimivo sodelovanje kitajskim avtomobilskim velikanom. Verjamem, da je to začetek še tesnejšega sodelovanja s Kitajsko, prav je, da sta to delegacijo podprla tako SPIRIT kot STO, z veseljem pa smo se udeležili celotnega programa tudi na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, saj je tudi turizem velik del slovenskega gospodarstva."

Marko Golob, solastnik družbe LTH Casting, je ob koncu celotnega obiska povzel uspeh Kitajske in njeno realnost: "Kitajci se učijo brez kompleksov. Kdor bo podcenjeval Kitajsko, bo to plačal s preživetjem. Slovenska politika bo še morala razumeti, da je prav, da tudi v kitajskih podjetjih odpira vrata slovenskemu gospodarstvu."

"Verjamem, da je bila to zanimiva priložnost, da so mnogi spoznali Kitajsko, drugi utrdili poslovna sodelovanja. Upam, da je potencial sodelovanja med Slovenijo in Kitajsko ob koncu te delegacije poveden in jasen, želim si tudi, da se bomo skupaj lotili še bolj strateškega pristopa do tega res izjemnega trga. Na Kitajsko se je potrebno vračati, kar nekaj priložnosti za to obstaja," je strnil misli Žiga Vavpotič, predsednik Slovensko-kitajskega poslovnega sveta, osrednjega koordinatorja gospodarskega dela delegacije na Kitajskem.