Odpoklic izdelka

Podjetje Spar iz prodaje umaknilo pršut, vzrok je prisotnost nevarne bakterije

D.K.
12. 4. 2024, 16.52
Posodobljeno: 12. 4. 2024, 16.57
Deli članek:

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bila s strani podjetja Spar Slovenija obveščena o izvajanju umika sušene mesnine iz Italije zaradi mikrobiološka tveganja.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin
Odpoklic izdelka

Kot je navedeno na straneh Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je podjetje Spar Slovenija iz prodaje umaknilo pršut, in sicer zaradi prisotnosti bakterije Listeria monocytogenes.

Opis izdelka: Tržno ime: S - Budget pršut 150g; serija/lot: 6141242950; rok uporabe: 20.5.2024; EAN 3831115337708. Proizvajalec: Aspiag Service Srl, Italija (IT 1P24 CE). Distributer: Spar Slovenija, p. Ljubljana (info@spar.si; 080 82 44).

Potrošnikom svetujejo, da živilo ne uživajo in ga vrnejo na mesto nakupa.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin
Odpoklic pršuta

Za kakšno bakterijo gre?

Listerija (Listeria monocytogenes) je paličasta bakterija, ki je zelo razširjena v naravnem okolju. Najdemo jo v zemlji, vodi, odplakah, iztrebkih ljudi, domačih in divjih živalih (tudi ptic, rib, klopov, muh), pa tudi v številnih živilih.

Bolezen, ki jo povzroča listerija, imenujemo listerioza. Listerioza je zoonoza (bolezen živali, ki se prenaša na ljudi). Med domačimi živalmi se okužba najpogosteje pojavlja pri drobnici, zbolijo pa tudi prašiči in govedo. Okužba pri živalih poteka praviloma kot težko sistemsko obolenje z vnetjem možganov in možganskih ovojnic, s septikemijo (prisotnost bakterij v krvi) in splavom pri brejih živalih.

Za listeriozo pri človeku je značilno, da se običajno ne pojavlja v epidemični obliki, ampak posamično. Najpogostejši vir okužbe so živila. Čeprav je število ljudi, ki zboli za listeriozo zaradi okužbe z živili majhno, pa je listerioza eden od vodilnih vzrokov smrti v primerjavi z drugimi okužbami in zastrupitvami z živili. V Evropi od začetka novega tisočletja v mnogih državah opažajo porast števila okužb z listerijo (Avstrija, Italija, Danska, Madžarska, Francija, Španija, Švedska). V Sloveniji je bilo v obdobju od leta 2005 do 2014 prijavljenih 80 primerov listerioze (dejansko število obolelih je verjetno bistveno večje), umrlo je 18 obolelih (tri ženske in 15 moških v starosti med 18 in 90 let), je navedeno na straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje.