Rumeno opozorilo

Prihaja izrazita ohladitev, meja sneženja se bo spustila na okoli 700 metrov

D.K.
12. 4. 2024, 15.16
Posodobljeno: 12. 4. 2024, 15.21
Deli članek:

Srednjo Evropo bo v prihodnjem tednu zajel hladen zrak s polarnih predelov. Ohladitev bo v primerjavi s trenutnim stanjem zelo izrazita. Meja sneženja se bo spustila vse do 700 m nadmorske višine. Zaenkrat je možnost pozebe izključena, napovedujejo na straneh Neurje.si.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Območje visokega zračnega pritiska bo očitno vztrajalo vse do ponedeljka oziroma torka, ko nas bo dosegla izrazita ohladitev s polarnih predelov, napovedujejo na straneh Neurje.si. "Čeprav smo bili sedaj vajeni nadpovprečno visokih temperatur nas sedaj čaka obratna situacija, kjer bomo pod dolgoletnim povprečjem," pravijo. 

Ob poslabšanju vremena nas bodo zajele padavine, prav tako pa bo prevladovala povečana oblačnost, ki bo preprečevala jasna jutra in možnost pozebe. "Temperatura na 850 hPa - 1500 m se bo takrat gibala okoli 0 / -1°C (morda tudi do -2°C), kar pa ne pomeni, da bo tovrstno stanje tudi po nižinah, tudi zaradi zgoraj omenjene oblačnosti," pojasnjujejo pri Neurje.si.

Na straneh Agencije RS za okolje pa napovedujejo, da bo v soboto večinoma jasno. Jutranje temperature bodo od 5 do 11, najvišje dnevne od 24 do 28 °C. V nedeljo bo sončno in zelo toplo za ta čas. Popoldne bo zapihal jugozahodnik. V ponedeljek bo dokaj jasno s koprenasto oblačnostjo. Proti večeru se bo od severozahoda začelo oblačiti. Jugozahodni veter se bo še nekoliko okrepil.

Hladna fronta s padavinami in ohladitvijo nas bo dosegla predvidoma v torek, v noči na sredo se bo meja sneženja lahko spustila do okoli 800 m nad morjem. Od srede naprej bo velik del Evrope pod vplivom hladnega polarnega zraka, ki bo od severa prodrl vse do območja Alp. Zato pri Agenciji RS za okolje pričakujejo, da bo srednja tedenska temperatura v obdobju med 15. aprilom in 22. aprilom pri nas okoli 2 °C pod dolgoletnim povprečjem, bo pa odstopanje večje v drugi polovici tedna.

Ob tem so za jugozahod in severovzhod države za ponedeljek izdali rumeno opozorilo zaradi vetra, za torek pa velja rumeno opozorilo za severozahod zaradi dežja in snega, za severovzhod zaradi dežja in vetra, za jugozahod pa zaradi vetra. 

Arso
Arso izdal rumeno opozorilo