V UKC Ljubljana

Znano, komu so izplačali najvišje covid dodatke, eden od šefov Fidesa prejel 21 tisoč evrov

D.K.
4. 4. 2024, 11.15
Posodobljeno: 4. 4. 2024, 11.38
Deli članek:

Spletni portal Necenzurirano je od Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana pridobil poimenski seznam plač zaposlenih med epidemijo.

Marko Vavpotič/M24
Predstavnik Fidesa Gregor Zemljič

Spletni portal Necenzurirano je poimenski seznam plač od UKC Ljubljana poskušal pridobiti že v začetku leta 2021, vendar neuspešno, čeprav so plače zaposlenih v javnem sektorju javni podatek. Nato so se obrnili na urad informacijskega pooblaščenca, ki je aprila istega leta ugodil njihovi zahtevi. UKC Ljubljana pa je odločbo urada izpodbijal s tožbo.

Po navedbah omenjenega portala so namreč v UKC Ljubljana ocenili, da bi bili njihovi zaposleni "nedvomno deležni takšnih in drugačnih, predvsem negativnih odzivov okolice glede višine plače", v javnosti stigmatizirani, vse to pa bi "ključno negativno vplivalo na izvrševanje delovnih nalog zaposlenih". Upravno sodišče pa je nato pred dnevi dalo prav uradu informacijske pooblaščenke in odločilo, da mora UKC Ljubljana razkriti poimenski seznam plač.

Zaposleni so za december 2020 zaradi covid dodatkov prejeli rekordne zneske

V UKC Ljubljana so za december 2020, na vrhuncu drugega vala epidemije covida-19, na mesec za plače porabili 33 milijonov evrov, kar 74 odstotkov več kot septembra istega leta, od tega za dodatke 12,5 milijona. V zneskih so vključeni tako redno delo, kot dodatki za nadurno delo, za stalno pripravljenost in za epidemijo covida-19. Pri treh so samo dodatki presegli 11.000 evrov.

Na seznamu je sicer med desetimi najbolje plačanimi zdravniki v decembru 2020 šest zdravnikov iz klinike za infekcijske bolezni, ki je bila med epidemijo najbolj na udaru, ter po dva iz interne in kirurške klinike. 

Do zdaj je bilo javno znano le, da je takrat najbolje plačani uslužbenec UKC Ljubljana skupaj prejel več kot 27.400 evrov bruto. Danes objavljen seznam pa razkriva, da je šlo za infektologinjo Tadejo Kotar, ki je v omenjenem mesecu ob redni plači prejela še skoraj 12.500 evrov tako imenovanega covid dodatka in 11.200 evrov dodatka za nadurno delo, skupaj 27.482 evra bruto. Tudi sicer je bila omenjena zdravnica največja prejemnica covid dodatkov med epidemijo. Tednik Mladina je že pred časom razkril, da jih je skupaj prejela več kot 84.000 evrov bruto.

Na drugem mestu je infektologinja Daša Stupica, ki je prejela 23.778 evra bruto. Gastroenterolog Samo Plut je decembra 2020 z 21.463 evrov zasedel tretje mesto. Največji del plače je predstavljalo dobrih 8.500 evrov covid dodatka. Dve mesti za Plutom je Gregor Zemljič, član glavnega odbora zdravniškega sindikata Fides, ki sodeluje v skupini za pogajanja z vlado o dvigu plač, ki je imel po podatkih UKC Ljubljana med epidemijo soglasje za delo pri enem od koncesionarjev. Trenutno dela v zasebnem centru Barsos-MC, ki je od leta 2022 v lasti Vzajemne. Med vsemi zaposlenimi v UKC Ljubljana je bil Zemljič tretji po višini dodatka za stalno pripravljenost, še poroča portal necenzurirano.

Zemljič, kardiolog na interni kliniki UKC Ljubljana, je tako prejel skoraj 21.000 evrov bruto. Ob osnovni plači v višini 3.100 evrov bruto je namreč prejel še tri zajetne dodatke: za nadurno delo (6.589 evrov), za stalno pripravljenost (4.500 evrov) in za epidemijo covid-19, ki mu je prinesel še 4.800 evrov. S tem se je  med več kot 8.600 zaposlenimi v UKC Ljubljana po višini prejemkov uvrstil na peto mesto in je zadnji med peterico, ki so decembra 2020 prejeli več kot 20.000 evrov bruto..

Takih, ki so isti mesec prejeli več kot 15.000 evrov, pa je 38. Med bolj znanimi je Mateja Logar, ki je po odhodu Bojane Beović na čelo zdravniške zbornice prevzela vodenje vladne svetovalne skupine za covid-19. Celoten seznam najdete tukaj