Vse sobe enake

Prva se je v novi dom za varstvo odraslih vselila 100-letna Štefanija

Jasmina Škarja
27. 3. 2024, 21.46
Posodobljeno: 27. 3. 2024, 21.49
Deli članek:

Velenje je bogatejše za nov, sodobni dom za starejše. Prva stanovalka, ki je z nadomestne lokacije v Topolšici prispela tja, je 100-letna Štefanija Lobnik. Ob dobrodošlici se je razveselila cvetja, poljuba in objema domačih.

Janja Špegel
100-letna Štefanija Lobnik je bila prva stanovalka novega doma.

Dom za varstvo odraslih (DVO) Velenje je pred kratkim zabeležil zgodovinski dan, saj se je začela selitev stanovalcev iz Topolšice v novi dom v Velenju. Direktorica Violeta Potočnik Krajnc je poudarila, da ta spada med najmodernejše v Sloveniji, zasnovan pa je tako, da ustreza vsem normativom in standardom domskega varstva. Predstavlja premik k izboljšanju kakovosti bivanja in skrbi za ranljive skupine v družbi, kar bo omogočilo boljše razmere za njihovo oskrbo, udobje in kakovost življenja.

»Dom je zelo velik, s 129 sobami, od katerih je 51 enoposteljnih, osem enoposteljnih je dodatno namenjenih tudi sivi in rdeči coni. Poleg tega vključuje 13 velikih skupnih prostorov, ker ima 13 enot, ki ustrezajo zmogljivostim za 190 stanovalcev. Dodatno so na voljo dnevni center oziroma dnevno varstvo za šest oseb, moderna kuhinja, prostori za fizioterapijo in delovno terapijo, ambulanta splošnega zdravnika in zobozdravnika, fitnes ter tehnični prostori. Dom ponuja tudi prijetne prostore za upravo, večnamenski prostor in čudovito knjižnico s teraso,« našteje Potočnik Krajnčeva in poudari, da selitev zanje pomeni pomemben mejnik, saj so se ob premestitvi v Topolšico soočili z izzivom, s kakršnim se ni še noben dom v Evropi.

Janja Špegel
Novi dom spada med najmodernejše v Sloveniji,

»Čeprav smo se na začetku morda počutili kot amaterji, lahko danes s ponosom rečemo, da smo bili tudi pionirji. Nikjer v Evropi namreč ni bilo primera, ko bi nekdo ves dom, z vsemi njegovimi službami in stanovalci, premestil na nadomestno lokacijo. Ob selitvi v Topolšico smo se veliko naučili, čeprav smo imeli le 14 dni časa za priprave. Tokrat smo imeli skoraj mesec dni, da smo se dodobra pripravili, čeprav je v novi hiši še vedno treba opraviti nekaj dela. A smo poskrbeli, da so sobe pripravljene tako, kot zahtevajo potrebe stanovalcev.« V naslednjih 14 dneh bodo živeli na dveh lokacijah, kar bo zahtevalo strpnost vseh.

Marsikdo si želi enoposteljno sobo

Selijo se v dom, v katerem so vse sobe enake, kar bo zagotavljalo enakost med stanovalci.

»Izpostavila bi besede Petra Svetine, varuha človekovih pravic, s katerim smo se posvetovali o izbiri sob. Poudaril je, da je stroka tista, ki mora odločati o tej zadevi, mi pa smo prisluhnili tudi željam naših stanovalcev. Vse sobe so enake, da med njimi ne bi bilo neenakosti, kar je pomembno načelo, ki ga bomo dosledno spoštovali. Zavedamo se, da si marsikdo želi enoposteljno sobo, a je število takih sob omejeno. Zato spoštujemo lestvico, po kateri so dodeljene enoposteljne sobe, in ne popuščamo pritiskom.«

Prostori v novem domu so resnično prostorni, svetli in dobro zračeni. Hodniki so široki, vrata pa prilagojena, da omogočajo preprost prevoz postelj, v domu so tudi štiri dvigala. »Pomembno je omeniti, da smo priskrbeli tudi veliko novih postelj, s tem pa ustvarili boljše razmere ne le za stanovalce, temveč tudi za zaposlene.«

Vsaka enota je opremljena z negovalno kopalnico s sodobnimi kadmi, kar bo olajšalo negovalno delo. Poleg tega so priskrbeli nove aparature za fizioterapijo. Veliko opreme so pridobili s pomočjo donatorjev.

Janja Špegel
Prostori v novem domu so prostorni, svetli in dobro zračeni.

Cena oskrbe se bo spremenila

»Tudi v prihodnje si bomo prizadevali za izboljšanje delovnih razmer, zato bomo resorno ministrstvo in skupnost pozvali, naj se zvišajo kadrovski normativi. Veseli nas, da se na naše razpise odziva zdravstveni kader, vključno s študenti, ki se po končanem obdobju štipendiranja vračajo, kar nakazuje, da smo na pravi poti.«

Glede cen storitev v novem domu je direktorica povedala, da se po pravilniku o metodologiji za oblikovanje cen socialnovarstvenih storitev cene v domovih spreminjajo enkrat letno, in sicer 1. marca. Usklajujejo se po posameznih elementih, to so stroški dela ter stroški materiala in storitev. Tudi zaradi tega se bo cena oskrbe v DVO spremenila.

»Čeprav bi se cene lahko dvignile za 30 do 40 odstotkov, se bodo dejansko za približno osem odstotkov. To je v primerjavi s potencialnim dvigom cen relativno majhen dvig. S tem potrjujemo, da smo dosledno zagovarjali nižje dvige cen in da smo govorili resnico. Če bi ostali v stari hiši, bi se cene dvignile za 5,5 odstotka, kar pa ni veliko manj.«

Janja Špegel
V novem domu imajo 51 enoposteljnih sob.