Biografija

Peter Prevc: Priljubljeni velikan s statistično najboljšo sezono v zgodovini

Aljoša Žvirc
24. 3. 2024, 11.37
Posodobljeno: 24. 3. 2024, 14.57
Deli članek:

Peter Prevc velja za najbolj uspešnega slovenskega skakalca v zgodovini. O tem priča morje podatkov, ki jih lahko danes ob tekmovalnem slovesu 31-letnik postavi ob bok svojemu imenu, med drugim tudi še vedno statistično najboljša sezona v zgodovini tega športa, ter priljubljenost, ki presega meje države na sončni strani Alp.

Žiga Živulović jr./Bobo
Slovenski skakalni as Peter Prevc se je od tekmovalne kariere poslovil s šestim mestom v Planici.

Si je 17-letni mladenič iz Dolenje vasi v Selški dolini ob tem, ko je 5. decembra 2009 postal 49. Slovenec s točkami na tekmah svetovnega pokala, kdaj predstavljal, da bo v dolgoletni karieri rušil mejnike ne le slovenskega temveč tudi svetovnega skakalnega športa? Zagotovo. Vsak športnik ima ambicije postati najboljši in za sabo pustiti čim bogatejšo zapuščino, nič drugače ni bilo pri najstarejšem od bratov Prevc.

Sezona kot nobena druga

A če je naštevanje uspehov in mejnikov v karieri ponavadi kronološko, pri skakalcu iz Dolenje vasi ne gre mimo šampionske sezone 2015/16. Takrat se je podpisal pod še vedno statistično najbolj uspešno tekmovalno obdobje v zgodovini svojega športa.

Vsaka uvrstitev na zmagovalni oder v športu šteje ogromno, zmage še toliko bolj. Prevc je na vrhuncu svojih moči na tekmo dosegal kar 79,41 točke. V povprečju je tako na vsaki tekmi v sezoni 2015/16 zasedel drugo mesto. To je rekordna znamka v svetovnem pokalu, višja od tiste Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja (2008/09), ko je v povprečju zbral 77,15 točke na tekmo.

Rekordnih je tudi Prevčevih 15 zmag in 22 stopničk na 29 tekmah zgodovinske sezone. Če je bilo še sezono prej, ki jo je z izenačenim točkovnim izkupičkom 1729 točk zaradi manjšega števila zmag končal na drugem mestu za Nemcem Severinom Freundom, nekaj dvomov, Prevc v 2015/16 ničesar ni prepustil naključju.

Najslabši izid je zabeležil na drugi tekmi sezone v Lillehammerju (11. mesto), nato pa tekom sezone 12-krat zapovrstjo stal na stopničkah za zmagovalce. Več jih ima v tem pogledu le Finec Janne Ahonen (13).

V sezoni, ko je postal tudi svetovni prvak v poletih na Kulmu, je v Planico ob koncu sezone privabil skupaj več kot 110.000 gledalcev. In pred njimi ob glasnem prepevanju Zdravljice še dvakrat zmagal za češnjo na torti.

Skupno 2303 točk za najbolj blestečega orla tisto sezono je rekordna znamka v zgodovini svetovnega pokala. Prevc je imel obenem tudi rekordno prednost pred drugouvrščenim v svetovnem pokalu, Freund jih je zbral 1490. "Taka sezona se bo težko ponovila. To že zdaj opozarjam," je po vseh mejnikih pred slabimi osmimi leti v Planici dejal Prevc.

Sezone trpljenja, a tudi dokazov, da zmore

Vedel je, da bodo naslednje sezone pod posebnim drobnogledom in pritiska ni vedno zdržal. Trpel je, tudi padal, a se vselej pobral in trdo garal, da bi se vrnil na pravo raven. Tudi v svoji zadnji sezoni. Potem ko je 4. februarja napovedal tekmovalno slovo, je dobil nov zalet in zabeležil serijo uvrstitev na stopničkah.

Predvsem na velikih tekmah je večkrat dokazal, da zmore, da je vedno imel v sebi nekaj posebnega za kosanje s pritiskom. Tako tudi ob svojem tekmovalnem slovesu v Planici, kjer je svoji zbirki dosežkov dodal še eno posamično zmago, ekipno drugo mesto ter po zadnjem skoku v karieri še šesto mesto.

Nenazadnje se to od tekmovalca, ki je kot prvi v zgodovini presegel mejo četrt kilometra v skokih (250 m, 14. 2. 2015, Vikersund) tudi spodobi.

Kariero bo končal s 36 zmagami v svetovnem pokalu, od tega 24 posamičnimi. Poleg je bil prav ob vseh 12 slovenskih zmagah na klasičnih ekipnih tekmah. Na večni lestvici je 12. po številu posamičnih zmag in 11. po številu stopničk, teh se je nabralo kar 63.

Dodatnih 31 se jih je nabralo na ekipnih preizkušnjah. Kar 20-krat je stal na odru za zmagovalce doma v Planici, kjer ima osem zmag. Z denarnimi nagradami je po 345 tekmah v svetovnem pokalu zaslužil 1,36 milijona evrov milijona in osvojil skupaj 10.947 točk, od tega 2425 na poletih.

Še vedno je sorekorder po številu malih kristalnih globusov (3) v poletih. S SP v poletih ima pet kolajn, dve posamični in tri ekipne. Na SP v nordijskih disciplinah je osvojil tri kolajne, manjka mu zlata.

Zlata kolajna na OI eden izmed zadnjih vrhuncev

Eden vrhuncev zadnjih let je za Prevca prišel leto dni prej na OI v Pekingu 2022. Tam je z mešano ekipo postal olimpijski prvak in dopolnil zbirko iz Sočija 2014, ko je bil na obeh posamičnih tekmah srebrn in bronast. Za nameček je na ekipni tekmi fantov osvojil še srebro. Prvič je na OI nastopil kot golobradi mladenič že leta 2010 v Vancouvru in tam zabeležil sedmo mesto.

Vseh uspehov in dosežkov je v Prevčevi karieri enostavno preveč, da bi jih bilo moč v kratkem prispevku našteti v nekaj strnjenih vrsticah. Zdi se, da je na vsaki skakalnici nekaj dosegel. Statistično to skorajda drži, saj je na stopničkah v vseh tekmovanjih na najvišji ravni stal kar na 39 različnih napravah, tako pozimi (32) kot poleti (7).

Vse to kaže na konstantnost, ki jo je držal skozi celotno kariero. Postopoma je napredoval do nenadkriljivega orla v sezoni 2015/16 ter nato v poznejših letih večkrat ostajal blizu najboljšim. Zadnjo zmago v svetovnem pokalu je dosegel prav v petek v svoji Planici, sezono pa končal peti skakalec zime.

Več kot zgolj odličen športnik

A številke so le del zgodbe. Peter Prevc je s svojim vzorom nad skakalnim športom navdušil številne mlade nadobudne športnike in združil slovensko športno javnost ter navijače. Ti so se ne le na tekmah, temveč tudi na posebnih dogodkih, sprejemih vselej drenjali, da bi od blizu videli svojega šampiona. Spoštovanje je požel tudi od tekmecev skozi različne generacije, s katerimi se je boril na tekmah.

Od predsednika Boruta Pahorja je leta 2016 prejel tudi zlati red za zasluge, zavoljo izjemnih športnih dosežkov, prispevka k uveljavljanju Slovenije na svetovnem športnem prizorišču ter navdiha mladim. Vselej je deloval miren in preudaren, še bolj po rojstvu dveh otrok, ko osredotočenost na skoke ni bila več med najbolj pomembnimi stvarmi. Koliko je bil kriv, da je za skoke "okužil" tudi svoja mlajša brata Ceneta in Domna ter sestro Niko, ni povsem jasno. Je pa zagotovo velik del razloga, da bo priimek Prevc še mnoga leta prisoten v svetovnem pokalu tudi po njegovem tekmovalnem slovesu.

V četrtek je njegove sestra Nika namreč postala druga članica družine z velikim kristalnim globusom. Zgolj 19-letna skakalka pa v prihodnje utegne spisati novo poglavje v bogati zapuščini že tako sijajne skakalne dinastije.