Blagoslov butar in zelenja

Foto in video: Cvetno nedeljo na Koroškem zaznamoval 25-metrski snop

D.K.
24. 3. 2024, 09.43
Posodobljeno: 24. 3. 2024, 11.26
Deli članek:

Po cerkvah danes potekajo blagoslovi butaric, oljčnih vejic in drugega zelenja, simbolov rodovitnosti in novega življenja, tako je tudi na Koroškem, kjer so krajani Plata nad Mežico izdelali 25-metrski snop, kot pravijo v teh krajih butari.

Osebni arhiv - krajani Plata nad Mežico
Krajani Plata nad Mežico so izdelali 25-metsrki snop.

Katoličani danes obeležujejo cvetno nedeljo, s katero začenjajo neposredne priprave na največji krščanski praznik veliko noč. Na ta dan se spominjajo Jezusovega prihoda v Jeruzalem, ko so ga po zapisih iz Svetega pisma ob prihodu ljudje pozdravljali s palmovimi vejami. Po stari krščanski navadi, ki sega tja v 7. stoletje, verniki na cvetno nedeljo v cerkev k blagoslovu prinesejo oljčne veje in drugo zelenje, najpogosteje povezano v butare. Po krščanski simboliki so palmove veje, s katerimi so ljudje ob prihodu v Jeruzalem pozdravljali Jezusa, znamenje zmagoslavja in kraljevanja. Predstavljajo tudi rodovitnost in življenje, oljka pa je simbol miru in sprave.

Mnogi so v cerkve k blagoslovu odnesli butare, v Mežici velikanski snop

Današnje maše so se začele s procesijami, med katerimi blagoslovijo butare in drugo zelenje. Tako je bilo tudi v Mežici, kamor so v 7,5 kilometra oddaljeno cerkev sv. Jakoba k blagoslovu prinesli 25 metrov dolg snop, izdelan iz naravnih materialov.

Osebni arhiv - krajani Plata nad Mežico
Snop pred cerkvijo v Mežici

Izdelovali so ga na kmetiji Štern (po domače Pri Lekšetu), in sicer so zanj porabili tri dni, pri tem pa je sodelovalo okoli 15 ljudi. Lansko leto so izdelali 18-metrskega, na to, ali bodo naslednje leto dodali še kakšen meter, pa bo treba počakati. 

Pri tem naj še omenimo, da v Evangeličanski cerkvi danes končujejo post, s katerim so se pripravljali na veliko noč. Zelenja v Evangeličanski cerkvi ne blagoslavljajo, ga pa uporabljajo kot simbol. Pravoslavni verniki, ki uporabljajo drugačen koledar, pa bodo cvetno nedeljo obeležili 28. aprila.

Osebni arhiv - krajani Plata nad Mežico
Snop so prinesli k blagoslovu v Mežico