Državni svet ima to pravico

Urška Klakočar Zupančič nakazala, da utegne zahtevo za preiskavo Gen-I vrniti v roke državnega sveta

S.R.
21. 3. 2024, 14.58
Posodobljeno: 21. 3. 2024, 14.58
Deli članek:

O pobudi državnih svetnikov za ustanovitev preiskovalne komisije o poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar, ki so jo sprejeli na tajnem glasovanju, je danes spregovorila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Jure Klobčar
Urška Klakočar Zupančič

Kot smo že poročali, so državni svetniki včeraj na tajnem glasovanju izglasovali pobudo za ustanovitev preiskovalne komisije o poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar ter domnevnem nezakonitem financiranju Gibanja Svoboda. Državni zbor bi moral zdaj preiskavo odrediti v skladu z ustavo, a je pobuda po prepričanju največjega trgovca z elektriko v državi Gen-I nezakonita in neustavna. Njen edini cilj naj bi bil pridobiti najširšo možno količino podatkov, ki bi jih lahko uporabili za diskreditacijo družbe, so med drugim opozorili v družbi. Zahteva za parlamentarno preiskavo tako po njihovem prepričanju ni le vsebinsko neutemeljena in z ničemer obrazložena, ampak je na ravni pamfleta.

Glede pobude se je na današnji izjavi za javnost odzvala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Po njenih pojasnilih se je glede zadevne zahteve za uvedbo parlamentarne preiskave sprožilo kar nekaj vprašanj, pri čemer je poudarila, da ima državni svet seveda pravico zahtevati parlamentarno preiskavo, državni zbor pa je tisti, ki jo odredi. A je pri tem pomembno, da mora biti vsaka zahteva zakonita in skladna z ustavo. Klakočar Zupančičeva je zahtevo državnega sveta že posredovala zakonodajno-pravni službi državnega zbora, pri čemer je spomnila, da je glede na navedbe v medijih na nekatere pomanjkljivosti opozorila že pravno-kadrovska služba državnega sveta. Če bo torej tudi zakonodajno-pravna služba državnega zbora ugotovila morebitne pomanjkljivosti oziroma bo imela na zahtevo pomisleke ali pripombe, bo Klakočar Zupančičeva pobudo vrnila v roke predlagateljev, da jo ustrezno popravijo. Ob tem je poudarila, da v tem primeru ne gre za nobeno novo prakso, saj da so tako postopali tudi predsedniki državnega zbora pred njo, med drugim naj bi to leta 2005 storil takratni predsednik državnega zbora France Cukjati.

Klakočar Zupančičeva je poudarila še, da je parlamentarna preiskava »resen institut« in da bo sama, dokler bo predsednica DZ, naredila vse, kar je v njeni pristojnosti, da bodo te preiskave potekale zakonito in skladno z ustavo. To ni institut za diskreditacijo političnih nasprotnikov, temveč institut za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij. Gre torej za nadzorno funkcijo DZ nad funkcionarji, ki nikakor ne sme biti zlorabljena za namene političnega obračunavanja, je dejala predsednica DZ, ki je poudarila še, da mora biti pri preiskavi izrazito viden javni interes. Prav tako morajo biti v zahtevi za odreditev parlamentarne preiskave jasno določeni predmet, časovni vidik in namen preiskave.