Ne bo kandidirala

Tanja Fajon ima dovolj, po štirih letih se poslavlja

G.G./STA
20. 3. 2024, 09.40
Posodobljeno: 20. 3. 2024, 11.01
Deli članek:

Predsednica SD Tanja Fajon se na aprilskem kongresu ne bo potegovala za nov mandat na čelu SD.

Sa.R.
Fajon se bo poslovila od vodenja stranke, ki jo je leta 2020 prevzela po odstopu tedanjega predsednika Dejana Židana, stranka pa bo dobila novo vodstvo.

Tanja Fajon ni podala soglasja h kandidaturi za položaj predsednice.  Stranko bo tako vodila še do izbire novega vodstva, zatem pa se bo po štirih letih poslovila z vrha SD. "Prišel je čas, da izvolimo novo vodstvo, da našo stranko povežejo sveže zamisli in da se z drznimi koraki lotimo izzivov, ki so pred nami. Danes je prvi pomladni dan, z nekaj simbolike verjamem, da je pomlad priložnost za nov začetek," je zapisala Fajonova, ki je zagotovila, da njena zavezanost skupnim vrednotam stranke ostaja neomajna. "Še naprej bom aktivno prispevala k delu naše stranke in po najboljših močeh podpirala naslednjo generacijo voditeljev, ki bo krepila socialno demokracijo," je navedla.

Dotaknila se je afere ob nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, ki je stranko močno prizadela, a obenem znova ocenila, da je najtežje že za njimi: "Energija, ki sem jo v zadnjih dneh začutila v vas, je namreč neizmerna, je tisti trajni vir moči naše stranke, ki vsakič znova dokaže, da je socialna demokracija še kako živa." Vsem se je zahvalila za podporo, ob pogledu v prihodnost pa pozvala, naj se držijo svojih vrednot: "Še naprej bodimo sprememba, ki jo želimo videti, in se vedno spomnimo, da ni ovire, ki je skupaj ne bi mogli premagati."

Soglasje h kandidaturi za najvišji položaj v SD sta potrdila župan Ajdovščine Tadej Beočanin in vodja poslancev SD Jani Prednik, ki se je doslej že večkrat spogledoval z mestom na vrhu SD. Tik pred zadnjim kongresom, oktobra 2022 se je sicer odločil, da soglasja ne bo podal. V torek zvečer se je izjasnil še evropski poslanec Milan Brglez. "Po pogovoru s številnimi člani stranke in lokalnimi odbori SD sem se odločil, da podam soglasje h kandidaturi za predsednika SD. Več informacij in pojasnil o tej odločitvi bom posredoval v naslednjih dneh," je sporočil Brglez. Za kakšno presenečenje bi lahko na dan samega kongresa poskrbel še kdo od za zdaj neevidentiranih kandidatov. Statut SD namreč določa, da lahko kandidaturo za posamezne funkcije kandidati vložijo tudi še na samem kongresu stranke, če jih pri tem podpre tretjina delegatov.

Stranka na aprilski kongres odhaja po tistem, ko jo je močno zatresla omenjena afera ob nakupu sodne stavbe, kot ugotavlja torej tudi Fajon. Ta je s čela ministrstva za pravosodje odnesla ministrico iz njihove kvote Dominiko Švarc Pipan. Slednja je po večtedenskem razčiščevanju in razkrivanju vpletenosti tudi nekaterih članov SD odstopila z ministrske funkcije, še pred tem pa izstopila iz stranke. S funkcije je odstopil tudi glavni tajnik SD Klemen Žibert. Očitki o korupciji in vpletenosti v sporni posel so se zgrnili tudi nad stranko, ki je močno izgubila tudi v javnomnenjski podpori, predsednica Fajon pa je strmoglavila na sam rep lestvic ocene dela politikov.