Skrajna neumnost

Po spodletelem poskusu prevare ostal brez nog in denarja

M.G.
20. 3. 2024, 09.11
Posodobljeno: 20. 3. 2024, 09.25
Deli članek:

Neki študent v Tajvanu je skušal s pomočjo zavarovalniške prevare prejeti več milijonov ameriških dolarjev zavarovalnine, a so ga na koncu aretirali. Ostal bo brez nog in brez denarja

Profimedia
Fotografija je simbolična

23-letni študent univerze v Tajvanu, ki so ga identificirali le s priimkom Zhang, bo zagotovo celo življenje obžaloval svojo nespametno dejanje, v katero ga je sicer prepričal prijatelj Liao iz srednje šole. Liao je bil v hudih denarnih škripcih, saj je izgubil velike vsote denarja pri trgovanju s kriptovalutami. Zaradi izposoje denarja so mu bili za petami tudi gangsterji. V hudi stiski se je obrnil na pomoč k svojemu prijatelju iz srednješolskih dni.

Najbolj slavni poskus podobne zavarovalniške prevare v Sloveniji poznano pod imenom afera odrezana roka. Julija Adlešič in Sebastien Abramov sta žrtvovala Julijino roko in računala na denar od zavarovalnic, če bi jih uspela prepričati, da je prišlo do nesreče. Prevara ni uspela in oba sta končala v zaporu.

Tako je Liao prepričal naivnega Zhanga, da bosta skupaj izvedla zavarovalniško prevaro, s katero naj bi prejela okrog 1,3 milijona dolarjev zavarovalnine, pri čemer bi naj vso breme pravzaprav ležalo na Zhangu. Liao je pred tem Zhanga še preslepil, da je ta podpisal pravno pogodbo, ki ga je zavezovala, da izplača Liau približno 800.000 dolarjev od pridvidene zavarovalnine, so povedali preiskovalci primera.

Način, s katerim sta želela preslepiti zavarovalnico, je bil skrajno nepremišljen. Njun načrt je bil, da Zhang najprej sklene več različnih zavarovanj (življenjsko, nezgodno, ...), kar je tudi storil, nato pa sta se v relativno mrzli zimski noči vozila z motorjem po Tajpeju, pri čemer sta želela prikazati, da je Zhang pri tem dobil ozebline, zaradi katerih bi mu morali amputirati obe nogi. Po vožnji z motorjem, ki je bila samo krinka, saj sta vedela, da ne bi mogel dobiti od tega resnih ozeblin, je Zhang doma nogi potopil za več kot 10 ur v vedro suhega ledu, da je dejansko res dobil ozebline, zaradi katerih so mu morali odrezati obe nogi.

Takoj ko je Zhang z ozeblinami prispel v bolnišnico, je medicinsko osebje zaslutilo, da nekaj smrdi. Na njegovih nogah ni bilo videti sledi čevljev ali nogavic, poškodbe pa so bile videti simetrične, kar ni v skladu z naravnimi ozeblinami, so povedali preiskovalci. Tožilci so dodali, da tudi vreme tisto usodno noč ni bilo niti blizu ničle. "Ker je Tajvan subtropsko območje, so primeri hudih ozeblin, ki zahtevajo amputacijo, skorajda nemogoči zaradi naravnih podnebnih razmer," so po poročanju lokalnega medija Taiwan News zapisali sodni izvedenci

Kasneje je policija našla še obremenilne dokaze, saj so našli plastično vedro, v katerem si je Zhang zamrznil stopala, dokumente o zavarovanju, belo polistirensko škatlo za suh led, osem mobilnih telefonov in tablični računalnik, so sporočili iz preiskovalnega urada. Liao in Zhang sta bila aretirana 17. januarja letos in oba obtožena goljufije ter pomoči in napeljevanja k hudim poškodbam, pravi urad.

Lokalni mediji, ki se sklicujejo na tožilstvo, poročajo, da je Zhang sicer od ene zavarovalnice prejel 7200 dolarjev, vendar naj bi ta denar že zasegli, pa tudi, kaj je to v primerjavi z njegovo izgubo nog. Zavarovalnice sporočajo, da se soočajo s porastom zavarovalniških goljufij po koncu pandemije. Oddelek za pregon zavarovalniških goljufij londonske policije je denimo sporočil, da je število prijavljenih primerov oportunističnih goljufij – ko nekdo poskuša ponarediti poškodbo ali pretiravati z zahtevkom – od marca 2022 do aprila 2023 naraslo za kar 61 odstotkov, razlog za to iščejo v naraščajočih življenjskih stroških, ki spodbujajo ljudi k razmišljanju o takšnih goljufijah. Letošnjega februarja so v Južni Koreji spremenili svoj zakon o preprečevanju zavarovalniških goljufij, na način, da bodo storilce kaznovali strožje; lahko bodo dobili kar 10 let zapora ali globo v višini 37.000 dolarjev.