10. teden stavke

Vladna in Fidesova ekipa o poteku mediacije

G.G./STA
18. 3. 2024, 06.43
Posodobljeno: 18. 3. 2024, 06.48
Deli članek:

Sindikat in vladna stran se bosta po napovedih sicer popoldne sestala z namenom usklajevanja poteka mediacije. Fides je nanjo pristal že pred časom, vlada pa je izhodišča zanjo sprejela v četrtek. Obe strani sta se strinjali, da mediacijo vodi mediacijski center Odvetniške zbornice Slovenije.

Sašo Švigelj
Začel se je 10. teden zdravniške stavke.

Vlada, ki je prejšnji četrtek sprejela izhodišča za pogajanja s Fidesom za dosego sporazuma o poteku mediacije, vztraja, da finančnih učinkov ne sme biti pred 1. januarjem 2025. Predsednik vlade Robert Golob je v četrtek v pogovoru za Televizijo Slovenija in POP TV ponovil, da je reševanje zahtev stavkajočih poklicnih skupin možno le v okviru pogajanj s celotnim javnim sektorjem. Dejal je, da tudi zdravniški sindikat Fides sprejema možnost, da se višje plače uveljavijo s 1. januarjem 2025.

V Fidesu so njegove besede zanikali. Poudarili so, da razumejo željo vlade glede finančne nevtralnosti v letu 2024, a poudarjajo, da se na stavkovnih pogajanjih, kjer premier ni prisoten, o tem še niso pogovarjali.

Vladna stran si ob tem želi, da v času trajanja mediacije zdravniki svoje delo opravljajo v polnem obsegu, je v četrtek povedala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. V petek je dodatno pojasnila, da pri polnem obsegu dela ne gre za število opravljenih ur, ampak da se izvajajo vse zdravstvene storitve, ne samo nujne. V Fidesu pa so medtem v preteklosti poudarili, da razloga za zamrznitev stavke v času mediacije ne vidijo. Po besedah ministrice se je sicer v času stavke povečalo predvsem število nedopustno čakajočih na nekaterih elektivnih posegih, medtem ko nujne storitve potekajo normalno.