Posledice poplav

Foto: Čistilna akcija v Zgornji Savinjski dolini razkrila razsežnost onesnaženja

A.S./STA
16. 3. 2024, 18.55
Deli članek:

Čistilne akcije v Zgornji Savinjski dolini se je danes udeležilo preko 1300 prostovoljcev, večinoma domačinov, ki so se jim pridružili kajakaši in ribiči iz ribiških družin po Sloveniji. Akcija je razkrila razsežnost onesnaženja z odpadki po avgustovskih poplavah, odkritih pa je bilo tudi nekaj starih črnih odlagališč odpadkov.

Urša Zgojznik
Pogledi na Ljubno

Društvo za povezan razvoj Zgornje Savinjske doline, ki je s podporo županov sedmih občin - Mozirje, Nazarje, Gornji Grad, Rečica ob Savinji, Ljubno, Luče in Solčava - organiziralo čistilno akcijo, je v sporočilu za javnost zapisalo, da so se prostovoljci danes lotili odstranjevanja manjših odpadkov, največ preglavic pa je povzročala plastika, še posebej folija, ki je z razpadanjem pristala na različnih koncih.

Kjer nabrežine še niso bile mehansko očiščene ogromnih količin vejevja in velikih predmetov, je sicer čiščenje z rokami praktično nesmiselno, so poudarili organizatorji, ki so sporočili tudi, da je čistilna akcija razkrila tudi marsikatero staro črno odlagališče odpadkov, ki v preteklosti ni bilo sanirano.

Gregor Križnik
RD Ljubno

V Zgornji Savinjski dolini se zavedajo, da z današnjo akcijo še zdaleč niso uspeli počistiti vseh odpadkov, se je pa rodila ideja o ponovitvah akcije in povezanem delovanju na območju celotnega porečja Savinje.

Visoke vode avgusta lani so sicer odnašale vse mogoče, od tovornjakov in izruvanih dreves, do osebnih predmetov, industrijskih orodij ipd. V času od poplav je bila v okviru sanacije vodotokov odstranjena večina velikih kosov, a nekaj jih je še ostalo, zato so se s koncesionarjem urejanja vodotokov na tem območju, družbo Nivo eko, akcije odstranjevanja teh odpadkov zvrstile že v preteklih dneh.