Preveč mokro

V trgovinah zmanjkuje semenskega krompirja, med Slovenci panika

Jana Krebelj
14. 3. 2024, 20.25
Deli članek:

Zaradi obilnega deževja v lanskem letu je semenskega krompirja letos občutno premalo. Slovenci se bomo morali zadovoljiti s sortami, ki jih do zdaj nismo bili vajeni.

Leo Caharija
Za sajenje so najprimernejši drobni celi gomolji, prav teh pa letos najbolj primanjkuje.

Slaba letina semenskega krompirja v Evropi povzroča pravo paniko med kmeti, pa tudi med vrtičkarji. Semenskega krompirja je na trgovskih policah približno za petino manj kot prejšnja leta, nekaterih priljubljenih sort sploh ni. Kmetijski svetovalci kupcem svetujejo, naj z nakupom semena ne odlašajo in pač posežejo po sortah, ki so na voljo. »Lani je bila letina krompirja v Evropi slaba, manjka približno 20 odstotkov semenskega krompirja,« je glavni razlog, da so kmetijske trgovine letos slabše založene s tem semenskim materialom, izpostavila Anka Poženel, specialistka za poljedelstvo pri KGZ Nova Gorica.

Kupci naj poiščejo primerljivo sorto

Slovenija je pri semenskem krompirju v 99 odstotkih odvisna od uvoza, kot majhna porabnica pa bo morda uspela dobiti še manj semena kot velike konkurentke. V Evropi se pozna tudi to, da uvozniki zaradi zapletenega certificiranja ne uvažajo več toliko semenskega krompirja iz Anglije in Škotske, kot so ga pred brexitom.

Jana Krebelj
Kmetje in vrtičkarji so skladišče trgovine Ajda v Pivki že precej izpraznili, a lastnica Darinka Volk ne vidi razlogov za paniko. Treba se je prilagoditi in poiskati primerljivo sorto.

Slovenci bomo spoznavali nove sorte krompirja

»Ni druge kot kupiti tisto, kar je,« Anka Poženel svetuje kmetom in vrtičkarjem, ki na prodajnih mestih morda ne bodo dobili sorte, ki so je sicer navajeni. Poiščejo naj primerljive sorte. Krompirjeve sorte se po okusnosti in uporabnosti med seboj zelo razlikujejo. V pomoč pri odločanju, s čim nadomestiti sorto, ki smo je vajeni, naj bodo opisi sort. Večinoma imajo prospekte z opisi že na prodajnih mestih, opise priporočenih sort za naše okolje pa najdemo tudi na spletni strani kmetijskega inštituta Slovenije. »Kmetijski inštitut je skupaj s kmetijsko svetovalno službo preizkušal sorte, tako da je opis verodostojen in neodvisen,« priporoča uporabo Poženelova.

Kakšno je dejansko stanje?

K občutku, da je kriza s ponudbo semenskega krompirja večja, kot morda v resnici je, je prispeval tudi zastoj pri uvozu v preteklih tednih. »Še prejšnji teden se ponekod skoraj ni dobilo nekaterih najbolj razširjenih sort. Sorte zdaj prihajajo in danes so po vsej verjetnosti že v trgovinah,« je povedala Poženelova, vendar dodala, da to ne spreminja dejstva, da je semenskega krompirja letos res manj in da se velja temu prilagoditi.

Lidija Markelj
Kupci semenskega krompirja so zaskrbljeni.

Izpadle tudi popularnejše sorte

Temu pritrjujejo tudi trgovci. Darinka Volk iz kmetijske trgovine Ajda v Pivki je potrdila, da nekaterih priljubljenih sort zaradi poplav in drugih vremenskih neprilik v Nemčiji in na Nizozemskem ni mogoče dobiti. Srž težave je v tem, da so zaradi moče gomolji preveč zrasli, zato manjka drobnega krompirčka, ki je najbolj primeren za sajenje. Zaradi neprimernih vremenskih razmer je bilo tudi več bolnega krompirja, ki ni dovolj kakovosten za seme.

Nastala je panika

»Izpadlo je tudi nekaj bolj popularnih sort, kot sta jelly in bellarosa, zato je nastala panika. Prav to so bolj znane sorte,« je pojasnila. Vendar katastrofe ne bo; na voljo so druge sorte, samo v njihovi trgovini, ki je majhna, jih imajo okoli 40. Kdor se bo vsaj malo prilagodil, poiskal drugo sorto, morda kupil večje gomolje, te krize v ponudbi semenskega krompirja ne bo občutil, je prepričana. Zaskrbljenost kmetov in vrtičkarjev pa tudi razume: »Kupce skrbi, saj nam krompir zagotavlja prehransko varnost. Če ne drugega, krompir se še vedno sadi in Slovenci ga imamo radi.«

Pred sajenjem naj kali

Specialistka za poljedelstvo v KGZ Nova Gorica Anka Poženel ljudem svetuje, naj vrečo semenskega krompirja, ko jo prinesejo domov, takoj odprejo in pogledajo, kaj so kupili. »Če bodo kmalu sadili, naj seme dajo na platoje in na svetlo mesto, da začne kaliti. Krompirje, ki ne kalijo ali so bolni, naj izločijo, če je takšnega semena veliko, pa naj ga reklamirajo,« pravi. Dobro pa je vedeti, da reklamacija ne velja za semenski krompir, ki ga pred sajenjem režemo. Z rezanjem namreč prenašamo tudi glivične bolezni in je lahko izpad pridelka večji. Vsem, ki gomolje režejo, svetovalka priporoča, naj razkužujejo nož z varikino ali hipermanganom.