Napad na dekle v parku

Izvedenec zaključil: "Poskus umora v Mariboru ni bil posledica psihične motnje"

A. M./STA
13. 3. 2024, 15.13
Posodobljeno: 13. 3. 2024, 15.34
Deli članek:

V nadaljevanju sojenja v primeru poskusa umora septembra 2022 v mariborskem mestnem parku storilca Luke Gašpariča, je danes svoje mnenje predstavil izvedenec psihiatrije Peter Pregelj. Pri obtoženem ni zaznal kakšne prisotnosti psihičnih motenj, ki bi v času obravnavanega dogodka lahko bistveno vplivale na njegovo sposobnost razumevanja in obvladovanja storjenih dejanj.

Igor Napast
Luka Gašparič

Po tragičnem dogodku je bila pri obtoženem zaznana prisotnost prilagoditvene motnje, ki je nastala najverjetneje zaradi intenzivnega čustvovanja, in delna izguba spomina. A to ne pomeni, da takrat ni bil sposoben razumevanja in obvladovanja svojih dejanj, je ocenil izvedenec. Zmožnost razumeti pomen dejanja in samoobvladovanja je bila zaradi močnih čustev sicer zmanjšana, a ne bistveno, v svojem poročilu navaja Peter Pregelj.

Glede prilagoditvene motnje je izvedenec na poizvedovanje tožilca Darka Simoniča pojasnil, da ta ne sodi med hude psihične motnje, temveč se kaže v določenih težavah pri zaznavanju in občutkih nezmožnosti delovanja, še vedno pa oseba s to motnjo ohranja stik z realnostjo.

Osebnostne značilnosti obtoženega, med katerimi so v izvedenskem mnenju navedene tudi težave pri prekinjanju odnosov, po Pregljevih ocenah niso prepoznane kot osebnostne ali psihične motnje.

Svojega mnenja ni spremenil niti po tem, ko sta ga zagovornika obtoženega Žiga Podobnik in Uroš Miklič opomnila na pričanja nekaterih policistov, ki so Gašpariča po dogodku opisovali kot zmedenega, odsotnega, s pogledom v prazno. Kot je dejal izvedenec, takšne opazke ne zadoščajo za postavitev diagnoze psihične motnje.

Obramba se naslanja tudi na mnenje psihiatra Mladena Vrabiča, ki ga je angažirala na lastno pest in ga bodo kot pričo povabili na sodišče na naslednjem naroku 12. aprila. Pregelj pa bo do takrat dopolnil svoje mnenje s pregledom pričanj, ki so bila izvedena po tistem, ko je sam že izdelal svoje mnenje o obtoženem.

Tožilstvo mlademu Mariborčanu očita, da je na grozovit in zahrbten način poskušal vzeti življenje 21-letnemu dekletu. S pretvezo, da jo tam čakajo njegova pisma, naj bi jo 23-letnik zvečer zvabil v park, nato pa jo napadel iz zasede in ji med drugim odsekal prst. Z napadom je po navedbah tožilstva končal šele takrat, ko sta ukrepala mimoidoča, ki sta slišala kričanje.

Policisti so mu še isti večer odvzeli prostost in od takrat je v priporu. Na sodišču se doslej še ni zagovarjal, razen z zanikanjem krivde po obtožnici. Tekom preiskave je povedal, da sta se z omenjenim dekletom družila nekaj mesecev, ko je želel to prekiniti, pa je dekle po njegovih besedah vztrajalo pri nadaljnjem druženju. Takrat je, kot je zatrdil v preiskavi, sklenil, da jo bo prestrašil in tako odvrnil od sebe. Ko je začela kričati, pa se ne spomni ničesar več, je še dejal.