Vaje selijo v tujino

Ministrstvo na strani prebivalcev: Vojska se bo prilagajala ljudem in ne obratno

Jana Krebelj
8. 3. 2024, 19.15
Deli članek:

Maja in junija na Počku ne bo velike in hrupne vojaške vaje Jadranski udar, tudi nizki preleti letal nad urbanimi območji naj bi bili preteklost, detonacije in streljanja s težkim orožjem bodo potekala v manjšem obsegu, pozimi in v popoldanskih urah, ne pa poleti pozno zvečer, sicer ljudje pri odprtih oknih ne morejo spati. To so ukrepi, s katerimi gre ministrstvo za obrambo naproti lokalnemu prebivalstvu, zlasti vrtcem in šolam.

Jana Krebelj
Državni sekretar Rudi Medved, ravnateljica Elizabeta Zgonc in postojnski župan Igor Marentič na torkovem srečanju

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved ljudem na Postojnskem in Pivškem zagotavlja, da se je začelo novo obdobje sodelovanja med Slovensko vojsko in lokalnimi skupnostmi. Obdobje, ko se bo vojska prilagajala ljudem, in ne obratno.
Državni sekretar se je v torek na Občini Postojna srečal s predstavniki vrtcev in šol, ki so lani poleti opozorili, da tako ne gre več. Vaja Natovega zavezništva je potekala v času mature in zadnjega pridobivanja ocen pred koncem šolskega leta. Nizki preleti letal so onemogočali izvedbo pouka, šole pa so bile kar vržene v to, brez predhodnega opozorila.

»Med maturo oziroma v maju in juniju na Počku ne bo nobene aktivnosti, ki bi lahko kakorkoli motila učni proces,« zagotavlja Medved. Streljanje s težkim topništvom bo potekalo v minimalnem obsegu, predvsem pa vojska te dejavnosti ne bo izvajala poleti. »Nizkih preletov letal nad urbanim okoljem absolutno ne bo,« obljublja. Omejitve so že zajete v programu vaj za leto 2024, ki je v primerjavi z lanskim programom bistveno okrnjen. Da bi zmanjšali vpliv na okolje, bodo del vaj preselili tudi v tujino.

Bogdan Macarol
Nizki preleti vojaških letal nad urbanimi območji naj bi bili preteklost.

Ker so imeli na Postojnskem že večkrat občutek, da jih je vojska peljala žejne čez vodo, Medved zdaj odločno zagotavlja, da ne bo tako. Slovenska vojska bo na Počku delovala pregledno, vsakič bo lokalnemu prebivalstvu napovedala, kaj se bo dogajalo na vadišču, tako da bodo šole in vrtci vedeli, kaj lahko pričakujejo. Na koncu bodo lahko skupaj ocenili, ali je vojska te dogovore spoštovala in ali bi se dalo še kaj izboljšati. »Na ta način nas boste najlažje držali za besedo. To govorim s polno odgovornostjo. Če bo prišlo kje do odklonov, se bomo ustrezno odzvali, ampak prepričan sem, da smo začeli v iskanju sožitja med dejavnostjo Slovenske vojske in ljudmi na Postojnskem neko novo obdobje, v katerem bo manj protestnih pisem in negativnih odzivov v javnosti,« zagotavlja državni sekretar.

Vsako približevanje je dobrodošlo

»Vsak korak približevanja je dobrodošel,« pravi Goran Uljan, ravnatelj OŠ Prestranek, ki je lani z odmevnim javnim pismom opozoril na razsežnosti težav s hrupom, ki ga povzročajo dejavnosti na Počku. Manjše vaje Slovenske vojske niso tako moteče, velike mednarodne vaje Natovega zavezništva, kot je Jadranski udar, pa so za izvedbo pouka v najbolj kritičnem ocenjevalnem obdobju neznosne, zato je njihov zamik pozitivna rešitev, meni. Učence je na hrup težko pripraviti, zlasti najmlajše ali pa učence iz Ukrajine, ki so zaznamovani z vojnim dogajanjem. »Sicer je možno zamakniti neko preverjanje znanja, ampak tisti teden, ko potekajo vaje, je v vsakem primeru stresen.«

Ravnatelji šol in vrtcev na Postojnskem pozdravljajo pripravljenost Slovenske vojske, da dejavnosti na Počku prilagodi vzgojno-izobraževalnim ustanovam, v imenu vseh, ki so se udeležili sestanka v prostorih Občine Postojna, izpostavlja tudi ravnateljica Vrtca Postojna Elizabeta Zgonc. Pred tem so predstavniki ministrstva in vojske obiskali tudi šole in vrtce, da bi se pogovorili o težavah in možnih rešitvah. Ena od rešitev je obveščanje. »Zelo pomembno je, da so šole in vrtci obveščeni o dejavnostih na vojaškem vadišču, da lahko prilagodijo svoj vzgojni proces,« poudarja ravnateljica. Lani je bil hrup tudi za njihove malčke zelo moteč. »Otroci so spraševali, pogledovali v nebo, od kod prihaja ta zvok, večkrat so iskali bližino strokovnih delavcev, nekateri so se skrili pod mizo …« se spominja dogajanja, ki je lani izbilo sodu dno.