Sprememba na nebu

Prihaja vremenska fronta, vetrovno bo, lahko tudi zagrmi

S.R.
8. 3. 2024, 16.58
Posodobljeno: 8. 3. 2024, 17.02
Deli članek:

Meja sneženja se danes še giblje nekje na nadmorski višini 700 metrov, a nas konec tedna vendarle čaka sprememba.

Bobo
/

Za nami je svež dan, ki ga je zaznamoval hladen in vlažen zrak. Temperatura je po daljšem obdobju nekoliko nižja od povprečja, a se bo ob koncu tedna vremenska situacija znova povsem spremenila, so napovedali meteorologi Agencije RS za okolje. Če je danes meja sneženja razmeroma nizko, in sicer na nadmorski višini približno 700 metrov, se bo ta v nedeljo dvignila vse do visokogorja.

Že jutri se bo nad zahodnim Sredozemljem in zahodno Evropo začel poglabljati ciklon, ki se bo nato bližal našim krajem, pojasnjujejo pri Arsu. V višinah bodo zapihali toplejši in vlažni južni vetrovi. V zahodnih krajih se bodo že zjutraj začele pojavljati rahle padavine, ki se bodo širile proti osrednji in vzhodni Sloveniji, kjer pa bo dežja malo. Ob morju in v vzhodni Sloveniji bo zapihal južni veter. Meja sneženja bo sprva na nadmorski višini okoli 800 metrov, popoldne pa se bo hitro dvigala. Padavine bodo popoldne oslabele in marsikje ponehale.

Večja sprememba nas čaka v nedeljo zvečer, ko nas bo od zahoda dosegla vremenska fronta. Zjutraj in dopoldne bo občasno deževalo predvsem v zahodni polovici države, popoldne pa se bodo padavine počasi širile proti vzhodu. Zvečer se bo dež precej okrepil. Ob prehodu fronte bo vetrovno, lahko tudi zagrmi. Že pred prihodom fronte bo pihal jugo, ki bo ob morju zmerne jakosti. Meja sneženja se bo najverjetneje dvignila vse do nadmorske višine 2000 metrov. »Znova pričakujemo, da se bodo ob odjugi zaradi obilnega sneženja in vetra v gorah prožili tudi večji snežni plazov!« so še opozorili meteorologi.

Do ponedeljka zjutraj bo dež nato ponehal, v začetku novega tedna pa nas morda čaka nekaj več sonca.