ZOUTPI

Zaradi omejitve elektronskih cigaret bo cvetel črni trg, otroci pa bodo izpostavljeni nevarnim izdelkom

J.V.
7. 3. 2024, 11.25
Posodobljeno: 7. 3. 2024, 11.29
Deli članek:

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI) bo otroke in uporabnike izpostavil nereguliranim in nevarnim izdelkom, opozarjajo v Združenju vejperjev Slovenije (ZBS). Prizadevanja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) sicer v združenju vejperjev pozdravljajo in podpirajo, a opozarjajo pred umazanimi triki črnega trga.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

"Zakon, ki omejuje oz. celo do neke mere prepoveduje prodajo elektronskih cigaret, je v nasprotju z glavnim ciljem ZOUTPI, ki naj bi skrbel za javno zdravje. Bolj kot prepovedi je nujno, da vlagamo v prizadevanja za oblikovanje učinkovitih programov ozaveščanja ter strožjega nadzora dovoljene in nedovoljene prodaje tobačnih in povezanih izdelkov," med drugim pišejo v sporočilu za javnost. Kot tudi, da e-cigarete predstavljajo ključno orodje pri zmanjševanju uporabe tobačnih cigaret, še posebej za tiste, ki niso uspeli prenehati s kajenjem z obstoječimi metodami odvajanja: "V zadnjih nekaj letih smo priča naraščajoči polemiki glede regulacije teh izdelkov, ki so postali žrtve nepremišljene zakonodaje in pretirano restriktivnih ukrepov. Mnogim, ki so se soočali z izzivom prenehanja kajenja, so elektronske cigarete spremenile življenje in jim ponudile pot, po kateri so lahko stopili v boj proti odvisnosti od nikotina."

"V ZVS je veliko članov, katerih življenje so praktično rešile elektronske cigarete Osebno sem bil prisiljen prenehati s kajenjem zaradi zdravstvenih težav. Kot nekdanji kadilec, ki sem dnevno pokadil 40 cigaret, sem se soočal z izzivom prenehanja kajenja. Elektronska cigareta mi je ponudila pot, po kateri sem lahko stopil v boju proti odvisnosti od nikotina. Nikotin še vedno uporabljam, vendar sem, odkar sem prešel na elektronske cigarete, opazil občutno izboljšanje pljučne funkcije in splošnega zdravstvenega stanja, kar je potrdil tudi moj zdravnik. Brez dvoma lahko trdim, da so mi elektronske cigarete rešile življenje," je pojasnil predsednik ZVS Slaven Kalebić"Predlagane rešitve, kot so individualne ali skupinske delavnice za pomoč pri prenehanju kajenja, na papirju delujejo podobno kot ideja, da bi imel vsak posameznik zagotovljenih pet obrokov dnevno, spil tri litre vode, imel streho nad glavo in ljubečo podporo bližnjih. Vendar pa dobro vemo, da v realnem svetu stvari niso tako preproste. Enako velja za rešitve, ki jih ponuja NIJZ; žal niso realistične za mnoge kadilce. Kljub temu pa se moramo vprašati, ali to pomeni, da ne bi smeli upoštevati alternativnih rešitev, ki bi lahko bile vsaj manj škodljive od trenutnega stanja," je prperičan Kalebić.

Kot če bi nekomu, ki vozi kolo, prepovedali uporabo čelade

Da elektronske cigarete predstavljajo pomembno orodje pri zmanjševanju uporabe tobačnih cigaret, še posebej za tiste, ki niso uspeli prenehati s kajenjem z obstoječimi metodami odvajanja, po navedbah Kalebića izpostavlja tudi Dr. Konstantinos Farsalinos, grški kardiolog ter raziskovalec v Centru za srčno kirurgijo Onassis v Atenah, ter eden najbolj priznanih raziskovalcev na področju elektronskih cigaret: "Elektronske cigarete niso zgolj učinkovit pripomoček pri prenehanju kajenja, ampak so znanstveno gledano najučinkovitejše orodje, ki ga imamo na voljo, za opuščanje kajenja. Razumem, da imajo regulatorji najboljše namene in da se trudijo zaščititi mladino. Vendar izkušnje kažejo, da takšne omejitve pogosto prinesejo nasprotne učinke. Namesto da bi zmanjšali uporabo, omejitve odpirajo vrata črnemu trgu ter nekontrolirani uporabi in proizvodnji. Omejitve elektronskih cigaret dejansko spodbujajo kajenje, saj uporabnikom preprečujejo dostop do manj škodljivih alternativ. To je podobno, kot če bi nekomu, ki vozi kolo, prepovedali uporabo čelade."

Znanost o elektronskih cigaretah je "obsežna in jasna"

Znanost o e-cigaretah je po navedbah Kalebića "obsežna in jasna": "Čeprav elektronske cigarete niso povsem neškodljive, predstavljajo manj tvegano alternativo tradicionalnemu kajenju. Negativne posledice predstavljajo le drobec tistih, ki jih povzročajo tobačne cigarete. V svetu odvajanja od drog je dobro sprejet koncept zmanjševanja škode, ki se osredotoča na dejavnosti, ki uporabnikom drog zmanjšujejo tveganja, obenem pa spoštuje pravico posameznika o sprejemanju odločitev o svojem telesu." "Ko govorimo o konceptu zmanjševanja škode, je sporočilo jasno, če izbirate med običajno cigareto ali elektronsko cigareto, izberite elektronsko cigareto. Če izbirate med zrakom in elektronsko cigareto, vedno izberite zrak," pa poudarja družinska zdravnica Lijlana Ćenan. V ZVS so prepričani, da je mogoče najti bolj učinkovite načine za zaščito otrok in mladostnikov, zato pozivajo k preudarnemu premisleku in ponovni oceni predlaganega zakona: "Verjamemo, da lahko s sodelovanjem najdemo bolj uravnotežene in znanstveno utemeljene rešitve, ki bodo omogočile varno uporabo elektronskih cigaret ter pomagale tistim, ki si želijo opustiti kajenje."