Ruska agresija

Črni trg z ukrajinskimi vojnimi ujetniki vodijo "razmeroma" humani Čečeni

J.V.
7. 3. 2024, 09.05
Posodobljeno: 7. 3. 2024, 10.31
Deli članek:

Po ocenah Guardiana so ruske sile doslej zajele okoli 4000 ukrajinskih borcev. Do avgusta lani je bilo več kot 2500 Ukrajincev vključenih v izmenjave vojnih ujetnikov.

Profimedia
Čečenski borci od ruskih sil kupujejo zajete ukrajinske vojake in jih izmenjujejo za svoje vojne ujetnike.

Petro Jacenko, tiskovni predstavnik ukrajinskega štaba za koordinacijo vojnih ujetnikov, je za londonski The Times povedal, da črni trg z ukrajinskimi vojnimi ujetniki vodijo Čečenski borci Ramzana Kadirova. Ti kupujejo vojne ujetnike ruskih sil in jih izmenjujejo za svoje ujete borce.

Rusi so mu po zajetju odrekli zdravniško oskrbo

Eden od ukrajinskih vojakov, 41-letni Vjačeslav Levitskij, je za časnik povedal, da so ga Rusi februarja lani ujeli na območju Donecka po bitki za Avdijivko in ga nato prodali Čečenom, ki so ga odpeljali v Grozni. Rusi so mu odrekli zdravniško oskrbo za njegove rane, ga pretepali in prepričevali, da razkrije "občutljive informacije".

V Groznem z njim ravnali "razmeroma dobro"

Na njegovo presenečenje so Čečeni z njim ravnali razmeroma dobro in mu takoj nudili zdravniško oskrbo. A ker njegovih poškodb Rusi ob zajetju niso zdravili, so mu v Groznem morali opraviti amputacijo poškodovane noge in obeh rok. Po okrevanju je Levitskij junija lani sodeloval pri skupinski izmenjavi ukrajinskih zapornikov za čečenske.