Prenova

Pozor, na začetku marca bo moteno delovanje državnih informacijskih sistemov, tudi storitve SI-PASS

S.R.
28. 2. 2024, 13.17
Posodobljeno: 28. 2. 2024, 13.21
Deli članek:

Državljani bodo ravnali modro, če morebitna opravila, ki terjajo dostop do državnih informacijskih sistemov, opravijo še pred marcem, delovanje sistemov bo namreč med 1. in 3. marcem okrnjeno.

Bobo
/

Geodetska uprava RS bo namreč izvajala informacijsko prenovo Registra prostorskih enot in dala v uporabo Register naslovov. Gre za prehod vodenja Registra prostorskih enot v nov informacijski sistem kataster, vključitev Registra naslovov in prilagoditev sistemov, ki vključujejo podatke o naslovu. Podatki o naslovih in podatki prostorskih enot so del podatkov, s katerimi tako pravne kot fizične osebe v Sloveniji in tujini izkazujejo svojo identiteto, posledično so vključeni v različne procese in sisteme, so pojasnili na Geodetski upravi.

Prenovo bodo izvajali med 1. in 3. marcem, v času prehoda pa so možne motnje in omejitve pri uporabi različnih državnih informacijskih sistemov.

Geodetska uprava
Vodenje Registra prostorskih enot bo od 4. marca naprej potekalo v novem Informacijskem sistemu kataster.

Informacijska prenova ne vpliva le na vodenje postopkov in evidentiranje sprememb podatkov o prostorskih enotah in naslovih na Geodetski upravi, pač pa morajo spremembe vključiti v svoje sisteme tudi uporabniki podatkov prostorskih enot in naslovov, kot so na primer upravljavci Registra prebivalstva Slovenije, Poslovnega registra Slovenije, Davčnega registra in številni drugi informacijski sistemi.

Zaradi nadgradnje sistemov Geodetske uprave bo potekala tudi nadgradnja Centralnega registra prebivalstva, posledično pa bo moteno tudi delovanje storitve SI-PASS za namen prijav v različne portale in e-storitve. Na geodetski upravi zato uporabnike pozivajo, da morebitne postopke, e-vloge in druge e-storitve izvedejo pred 1. marcem ali po 3. marcu.