Je sploh kaj narobe?

Slovenec v dalmatinskem kraju trese temelje župnišča, don Joso in krajani so na nogah

S.R.
28. 2. 2024, 10.52
Posodobljeno: 28. 2. 2024, 11.03
Deli članek:

V dalmatinskem kraju Turanj je v teh dneh za razvnete strasti poskrbel nek slovenski državljan, ki je kot kaže začel graditi, kjer po oceni domačinov ne bi smel.

Profimedia
Pogled na Turanj, Sveti Filip i Jakov in Biograd na Moru.

V Turanju, hrvaškem kraju v zadrski županiji, ki upravno spada pod občino Sveti Filip i Jakov, so se v soboto tik ob tamkajšnjem 130 let starem župnišču začela gradbena dela. Kot je za portal Morski.hr opozoril eden od domačinov, so gradbeni stroji zabrneli pod krinko noči, in to brez kakršnega koli opozorila ali table, s katero bi o dogajanju obvestili lokalno prebivalstvo. Zaskrbljeni bralec je portal obvestil, da za gradbenimi deli stoji »tuji investitor,« ki s svojim početjem ogroža temelje božjega hrama, tamkajšnje pomembne kulturne dediščine. Dela izvaja tik ob župnišču, na sami meji, kjer želi brez soglasja sosedov nanj malodane »pripeti« nov objekt. Po navedbah ogorčenega domačina sosedje niti ne vedo, na »koga točno naj bodo jezni,« saj niso postavili nobene table, na kateri bi bili navedeni podatki o investitorju.

Jezen je kot kaže tudi župnik, saj se je skupaj s sosedi obrnil na policijo in pristojne inšpekcijske službe, v tem malem dalmatinskem kraju pa se je po poročanju portala razplamtela prava mala vojna, bitka za »vrt pri župniku,« kakor se glede na podatke Državne geodetske uprave imenuje sama parcela. Trdijo, da je ravnanje investitorja nezakonito, a od pristojnih zaenkrat še niso prejeli nobenega odziva.

Za vsem skupaj stoji slovenski investitor

Portal Morski.hr je nato od tamkajšnjega pristojnega občinskega komunalnega nadzornika izvrtal, da za gradbenimi deli stoji slovenski investitor, ki pa da ima urejeno gradbeno dovoljenje, ustrezno prijavljeno gradbišče in celo tablo, za katero domačini trdijo, da je ni. Nadzornik je sicer poudaril, da občina Sveti Filip i Jakov »s tem nima nič,« a da so na teren poslali tudi nadzornega inženirja. Dodal je še, da je »osovraženi« Slovenec tisto zemljišče povsem zakonito odkupil od lastnika.

Obrnili so se tudi na »dona Josa,« torej lokalnega župnika Josa Kokića, ki pa zadeve za medij ni želel razčiščevati. Sporočil je le, da je z odločitvijo Slovenca »nezadovoljen,« saj z ravnanjem ogroža zid in temelje župnišča, ter, nekoliko zanimivo, da je sam vedno doma. Pri portalu zato špekulirajo, da ga dela najverjetneje precej motijo. Don Joso jim je sicer namignil, da zoper investitorja tečejo nekakšni postopki, a da sam ne sme ničesar razkrivati, saj se s tem ukvarja odvetnik.

Iz državnega inšpektorata, pristojnega za gradbeno inšpekcijo, so skopo odgovorili le, da so prijavo prejeli in da so zadevo uvrstili v svoj delovni načrt za prihodnje obdobje.