Slutil, da je nekaj zelo narobe

Mladen Letnik: »Moja Jožica je umrla zaradi cepiva. Komisija je to potrdila«

Polona Krušec
22. 2. 2024, 06.05
Deli članek:

Mladen Letnik je Štajerec, ki ga je pred dvema letoma prizadela huda tragedija. Cepivo proti covidu-19 mu je vzelo življenjsko sopotnico.

Osebni arhiv
47-letna Jožica je umrla pet mesecev po cepljenju s cepivom AstraZenece.

Njegova zunajzakonska partnerica Jožica se je v koronačasu odločila, da se cepi, kar je maja leta 2021 tudi storila. Prejela je aplikacijo cepiva proizvajalca AstraZeneca. Po Mladenovih besedah je nekaj ur po cepljenju začela bruhati, imela je prebavne težave, po tednu dni pa je izgubila zavest, »kar je dalo slutiti, da je nekaj zelo narobe«, se spominja sogovornik iz Štajerske. Do tedaj zdrava in aktivna 47-letna ženska je v naslednjih petih mesecih izkusila najrazličnejše simptome, nakar je oktobra istega leta preminila, potem ko po zastoju srca reanimacija ni uspela. Zanjo so bili usodni – to je kasneje pokazala obdukcija – številni krvni strdki v možganih, pljučih, srcu in ledvicah. Mladen je povedal, da je imela v telesu za več kot 600 gramov strdkov ...

(Po)iskal odgovore

»Na pogrebu sem ji obljubil, da bom šel do konca in dokazal, da je umrla zaradi cepiva proti covidu-19, podjetja AstraZeneca. Bila je težka borba, ampak po dveh letih je črno na belem, da je za njeno smrt res krivo to. Moje domneve je potrdila tudi komisija ministrstva za zdravje za ugotavljanje vzročne zveze med cepljenjem in škodo na zdravju oziroma med cepljenjem in smrtjo,« je sporočil. Bistvene izseke iz poročila komisije, ki povedo, da je številne zdravstvene zaplete in Jožičino smrt povzročilo cepivo, objavljamo na fotografijah. Mladen je ob robu pogovora dejal, da se na tej točki ne ustavlja, saj da bo v obliki tožb za to, kar se je zgodilo, terjal odgovornost od različnih deležnikov, »vključno s proizvajalcem cepiva«, je napovedal.

osebni arhiv
Izsek iz strokovnega mnenja o povezavi cepljenja in smrti v Jožičinem primeru

osebni arhiv
Povezava je, so ugotovili.

Koliko Slovencev je imelo težave?

Glede na podatke, izdane decembra lani, je sicer ministrstvo za zdravje v letu 2022 prejelo 81 vlog, lani pa 103 vloge za priznanje pravice do odškodnine zaradi škode na zdravju ali smrti zaradi cepiva proti covidu-19. Komisija za ugotavljanje vzročne zveze med cepljenjem in škodo na zdravju oziroma med cepljenjem in smrtjo jih je do decembra lani 58 že obdelala in izdala enako število strokovnih mnenj. Preostala mnenja so v končni fazi izdelave, pri čemer je bilo treba za presojo petih primerov povabiti dodatne strokovnjake s specialnimi strokovnimi znanji, pojasnjujejo na ministrstvu.

Z mnenjem komisije ministrstvo seznani vlagatelja vloge in nato na podlagi njegove izjave zahteva dopolnitev strokovnega mnenja ali pa takoj izda odločbo, s katero zavrne zahtevek vlagatelja, če po oceni komisije ne obstaja vzročna zveza med cepivom in škodo na zdravju ali smrtjo, oziroma prizna pravico do odškodnine za smrt, če po oceni komisije obstaja vzročna zveza med cepivom in smrtjo.

Tak je protokol

Če vzročna zveza med cepivom in škodo na zdravju obstaja, ministrstvo v skladu z zakonom zahteva še mnenje invalidske komisije Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije o tem, ali se škoda na zdravju kaže v resnem in trajnem zmanjšanju življenjskih funkcij. Decembra lani je bilo takšnih primerov sedem. Ministrstvo seznani vlagatelja vloge tudi z mnenjem invalidske komisije in nato na podlagi njegove izjave takoj izda odločbo o priznanju zahtevka za odškodnino zaradi škode na zdravju, če invalidska komisija oceni, da gre za resno in trajno zmanjšanje življenjskih funkcij, ali pa zahteva dopolnitev mnenja ali takoj izda odločbo, s katero zavrne zahtevek vlagatelja, če invalidska komisija oceni, da ne gre za resno in trajno zmanjšanje življenjskih funkcij.

Vse razen ene zavrnilne

Do konca lanskega decembra je ministrstvo za zdravje izdalo 27 odločb na podlagi strokovnega mnenja komisije za ugotavljanje vzročne zveze (v to statistiko sicer ni vključena Mladenova življenjska sopotnica, saj je odločbo o povezavi med cepljenjem in njeno smrtjo prejel prejšnji mesec). Od teh 27 odločb so bile vse, razen ene, kjer je bila ugotovljena povezava med cepljenjem in smrtjo, zavrnilne. V tem primeru je bila za smrt tudi že izplačana odškodnina, in sicer v znesku 20.000 evrov. Višina odškodnine za škodo na zdravju ali za smrt zaradi cepljenja ali zdravljenja proti covidu-19 je sicer po navedbah ministrstva vedno določena na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, na katerega napotuje 72. člen Zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19.