Odstop Švarc Pipan

Golob mora v 10 dneh predlagati novega pravosodnega ministra

J.V./STA
16. 2. 2024, 17.35
Posodobljeno: 16. 2. 2024, 17.45
Deli članek:

DZ se je seznanil z odstopom ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, ki ji je s tem prenehala ministrska funkcija. V naslednjih 10 dneh mora premier Robert Golob predlagati novega ministrskega kandidata ali sporočiti, kdo bo začasno prevzel vodenje pravosodnega resorja. Dotlej pa bo tekoče posle opravljala Švarc Pipan.

Večer/Robert Balen
DZ se je seznanil z odstopom pravosodne ministrice Švarc Pipan, v naslednjih dneh bo na ministrstvu opravljala tekoče posle.

Ministrica, ki je podpisano izjavo premierju Golobu podala v četrtek, se s čela pravosodnega resorja poslavlja po tistem, ko je kot predstojnica ministrstva podpisala pogodbo o nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, vredno 7,7 milijona evrov. Na ministrico so se zgrnili očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu.

Švarc Pipan zatrjuje, da je bila pri nakupu zavedena, prst pa je pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke, med drugim generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta, ki je s te funkcije tudi odstopil, v SD pa so se odločili, da gredo aprila na volilni kongres. Ministrica je medtem iz stranke izstopila. 

V SD so sicer že pred tem ministrici odrekli podporo in jo pozvali k odstopu, premierja pa naj predlaga njeno razrešitev. A se je Švarc Pipan odločila še nekaj tednov vztrajati na ministrskem stolčku in se sama lotila razčiščevanja okoliščin omenjenega nakupa. Minuli teden je predsedniku vlade ponudila svoj odstop. Kot je ob tem dejala, je ob opazovanju napetosti tako v koaliciji kot tudi v SD ter očitkih o oklepanju ministrskega stolčka, zakrivanju sledi in vpletenosti v posel, sklenila, da je to ustrezen korak.

Premier Golob je zatem napovedal, da bo ministričin odstop sprejel, a sta se dogovorila, da ministrica še nekaj časa ostane na položaju in ga v roku enega tedna seznani s svojimi končnimi ugotovitvami glede spornega nakupa. Slednjega mu je Švarc Pipan predala v teh dneh, v četrtek pa potegnila še eno zadnjih kadrovskih potez in vladi zaradi objektivne odgovornosti v zvezi z omenjenim poslom predlagala razrešitev državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje Igorja Šoltesa. Isti dan je predsedniku vlade podala tudi pisno odstopno izjavo, ki jo je Golob poslal v DZ.

Premier mora zdaj skladno s poslovnikom DZ v desetih dneh predlagati novega ministra ali DZ obvestiti, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. S koalicijsko SD so se sicer dogovorili, da bo vodenje pravosodnega resorja začasno prevzel premier Golob sam, a obvestila o tem v DZ še ni poslal. Kot kaže, bo torej v omenjenem roku poskušal najti novega kandidata oz. kandidatko, tekoče posle na ministrstvu pa bo še nekaj dni opravljala dosedanja ministrica Švarc Pipan.

Novega kandidata naj bi glede na dogovor sicer iskali skupaj s SD, pravosodni resor namreč sodi v njihovo kvoto. Poiskali naj bi "čim boljšega strokovnjaka", šele nato pa bodo razmišljali o "koalicijski matematiki", je pred dnevi dejal podpredsednik vlade iz vrst Gibanja Svoboda Klemen Boštjančič.

To je sicer že peti odstop v Golobovi vladni ekipi. Z ministrske funkcije so doslej odstopili tudi notranja ministrica Tatjana Bobnar, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. DZ pa je na predlog Goloba razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko.